96-lehti syntyi 40 vuotta sitten

  • Teema
  • Historia
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Ensin oli Psyke


Vuoden 1968 lopussa päätettiin perustaa uusi yhdistys, keskusteluseura Psyke. Perustajat olivat samoja ihmisiä, jotka toimivat Marraskuun liikkeen Työryhmä 13:ssa. Perustajat olivat miehiä. Alkuvaiheen merkittävin puheenjohtaja oli Jorma Elovaara, mutta jo vuonna 1970 tuli vallankumous ja puheeenjohtajaksi valittiin Holger von Glan. Hän oli rikoslain muutoksen takia eduskunnassa kuultavana. Naisia tuli mukaan heti vuoden 1969 aikana, kun toiminta varsinaisesti alkoi. Yksi Psyken voimanaisista on ollut Sirkka. Ensimmäinen kerhotila oli Laivanvarustajankadulla. Myöhemmin kerho siirtyi Kalevankatu 45:een kellaritiloihin.

Psyke alkoi järjestää myös tansseja. Tanssi-iltoihin tuli paljon mukaan myös lesboja. Hymy-lehti kuitenkin teki jutun tansseista ja ravintola joutui paniikkiin. Homojen ja lesbojen illat lopetettiin.


Sitten tuli Ysikutonen

Psyke alkoi julkaista 96-lehteä. Sen ensimmäinen numero ilmestyi tasan 40 vuotta siten eli 25.4.1969. Lehti maksoi 4 markkaa. Kun lehti levisi maakuntiin, sinne alettiin perustaa Psyken alaosastoja. Niitä oli 1970-luvun puolivälissä ainakin yhdeksällä paikkakunnalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pitkään lehti oli ainoa, joka voi julkaista homojen ja lesbojen kontakti-ilmoituksia. Helsingin Sanomat oli kieltäytynyt kaikkien sellaisten ilmoitusten julkaisemisesta, joissa oli vihje homoihin. Tällainen kielletty termi oli esim. EOS-POIKA.


Bibinette ja transväki

96-lehdessä oli nimimerkki Bibinettellä oma blogi. Hän taisi olla hieman "sisko"-tyyppiä. Hän kertoili suoraan ja epäsuoraan, mitä oli kaupungilla kuullut ja nähnyt. Pakinoihinsa hän sujuvasti lisäksi slangin lisäksi ruotsia, englantia ja muitakin Euroopan kieliä. Hän pakinoissaan mielellään pistäytyi Kissalankujalla.

Ysikutoseen tuli juttuja myös transvestiiteistä. Jutuissa käsiteltiin mm. pukeutumis- ja tyyliasioita. Siitä alkoi heidän järjestäytymisensä.


*****

Historiaa tämäkin. 1960-luvulla Helsingin Sanomissa oli tällaisia kontakti-ilmoituksia, mutta lehti kielsi ne 1960-luvun lopulla. Tilalle tuli Ysikutonen ja myöhemmin erilaiset miestenlehdet, kuten Ratto, yms., joissa kontakti-ilmoituksia sai julkaista.

Audio
Ääninäytteessä Psyken ensimmäinen puheenjohtaja ja perustaja Jorma Elovaara selailee vanhoja 96-lehtiä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!