ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

80 vuotta sitten: Natsit tuhosivat Berliinin seksuaalitieteen instituutin

vaeltaja2006 • 06.05.2013 00:01 HLBTI-HISTORIAA
Toukokouun 6. päivänä 1933 aamulla klo 9.30 noin 100 opiskelijan ryhmä saapui kuorma-autoilla Berliinissä Magnus Hirschfeldin perustaman seksuaalitieteen laitoksen eteen, Beethovenstrasse 3:een. Tunnelmaa nostattamassa oli torvisoittokunta. Nykyään siinä paikalla on Haus der Kulturen der Welt, maailman kulttuurien talo. Talon eteen tehtiin sotilaalliset muodostelmat. Pian ovet murrettiin ja rynnättiin sisään. Opiskelijoilla oli mukanaan ”mustat listat” kirjoista, lehdistä ja tutkimuksista, joita alettiin viskellä ulos ikkunoista. Myös laitoksen perustajan, Magnus Hirschfeldin pronssinen rintapatsas sai kyytiä.

Ensimmäinen joukko puuhasi puoleen päivään saakka.Sen jälkeen saapui paikalle SA:n rynnäkköosasto, joka oli paljon huolellisempi. Ikkunasta ulos lennätettiin Oscar Wilden, André Giden, Marcel Proustin ja Sigmund Freudin teokset. Kovasti yritettiin kysellä, missä Hirschfeld on. Onnekseen hän oli luentomatkalla ulkomailla. Hän ei palannut Saksaan.

Yhden päivän aikana tuhottiin suuri seksuaalitieteellinen kirjasto ja tutkimusarkisto. Vuosikymmenien ajan kerätty tutkimusmateriaali hävitettiin lopullisesti ooppera-aukiolla neljä päivää myöhemmin. Suuressa kirjaroviossa liekkeihin heitettiin kaikki natsien mielestä sopimaton kirjallisuus. Noin 10 000 kirjaa paloi roviossa. Soihtukulkueessa kannettiin paikalle myös Hirschfeldin rintapatsas, ja se päätyi tuleen.


Magnus Hirschfeld oli syntynyt vuonna 1868. Hänestä tuli seksuaalitieteen uranuurtaja. Hirschfeld on myös yksi homoliikkeen uranuurtajista. Hän tähtäsi siihen, että asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan lievenisivät ja homokieltolakilaki poistettaisiin. Hän perusti 1897 ensimmäisen homojärjestön, Wissenschaftlich-humanitäre Komiteen (WhK). Mukana toiminnassa oli myös lesbo Johanna Elberskirchen.

Seksuaalitieteen instituutti perustettiin vuonna 1919. Se toimi myös jonkinlaisena kohtauspaikkana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Hirschfeld kuoli maanpaossa Nizzassa vuonna 1935. Samana vuonna Saksassa kiristettiin lait, joilla homot voitiin toimittaa vankilaan tai keskitysleireille. Kiristetyt homolait olivat voimassa yli kaksi vuosikymmentä sodan jälkeenkin.


Kirjarovio sytytettiin ooppera-aukiolle toukokuun 10. päivän iltana. Paikalla juhlapuhujana oli Göbbels.Katso myös nämä
 
 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy