125 vuotta Ludvig II:n kuolemasta

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

Neuschwansteinin linna Baijerissa, mallina Walt Disneyn logolle


Satukuningas Ludvig II tuli tunnetuksi mm. hienoista linnoistaan. Ainakin kaksi miljoonaa ihmistä vierailee tänä vuonna kolmessa linnassa: Neuschwansteinissa, Linderhofissa ja Herrenchiemseessä. Kuninkaasta on laadittu ainakin 4000 kirjaa. Monista asioista on kirjoitettu: rakentamisinnosta, arvoituksellisesta kuolemasta vain 40-vuotiaana, kuninkaan sieluntilasta, rakkaudesta arkkitehtuuriin ja musiikkiin, ihmisarkuudesta, inhosta politiikka kohtaan, homoseksuaalisuudesta.

Baijerilaisten mielestä Ludvig II ei ollut paras kuningas, mutta hän oli kiinnostavin. Ludvig I, hänen isoisänsä, oli huomattavasti merkittävämpi, sillä tämä rakennutti Münchenin. Ludvig II oli kuitenkin hyvin ajantasalla. Sähkövalo oli tuohon aikaan jotain aivan uutta, ja Ludvig II rakennutti 1878 Linderhofin Venus-luolaan valaistuksen sähköllä. Siellä oli maailman ensimmäinen sähköverkko.

Ruumiinavauspöytäkirjojen mukaan Ludvig II hukkui. Se oli joko onnettomuus tai itsemurha. Vain viisi päivää aikaisemmin psykiatrit olivat todenneet hänet parantumattomasti mielenvikaiseksi. Hänet haluttiin holhoukseen. Kuoliniltana kuningas lähti psykiatrinsa kanssa veneretkelle. Yöllä molempien ruumiit löydettiin tuskin polviin asti ulottuvasta vedestä. Nykyään järvellä on suuri risti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Mitä järvellä tapahtui? Surmatyö? Ludvig oli pitkä, 193 senttiä. Mukana seurannut psykiatri oli 30-40 senttiä lyhyempi. Surmasiko Ludvig ensin psykiatrin ja sen jälkeen hukuttautui? Münchenistä oli saapunut jo monta päivää aikaisemmin lähetystö, jonka tavoitteena oli syöstä kuningas vallasta.

Heidelbergiläinen psykiatri Heinz Häfner on tutkinut Ludvigin jälkeenjääneitä papereita, ja hän pitää mahdollisena, että Ludvig II ei ollut mielisairas eikä psykoosissa, vaan hän oli ahdistunut ja pelkäsi ihmisiä. Syy lienee halveksitussa homoseksuaalisuudessa. Muiden seurassa hän joutui helposti paniikkiin. Hän piiloutui linnoihinsa ja kävi Münchenissä vain kerran neljässä viikossa. Kahdentoista viimeisen vuoden aikana hän ei esiintynyt julkisuudessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!