ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Diskussion > Diskussion på svenska > Radiohuset på Radio Vega om "homovänlighet"

  OhjeetUusi viesti
KeskustelutAlueet
Kalle af Vastaa1 / 7 
28.10.2009, 13:46 Programmet Radiohuset, som sänds på Radio Vega vardagar mellan kl 15 och 17, behandlar idag temat

*

Är du homovänlig på riktigt?
eller bara för att det är politiskt korrekt och trendigt? Homosexualiteten har fått ett verkligt uppsving under 2000-talet. Efter all debatt om och lagstiftande kring samkönades rättigheter till allt från partnerskap, adoption och rätten att utöva specifika yrken verkar nu dammet ha lagt sig. Fortfarande delar synen på homosexualitet folket i flera olika läger men det är inte längre något man skyfflar under mattan i skydd undan samhällsdebatten. Tvärtom lyfts homofrågor fram som trumfkort i såväl politiska som kyrkliga sammanhang. På en del håll är homomotståndet fortfarande stort medan det i vissa del kretsar är nästan ett måste att öppet förkunna sin tolerans för samkönat leverne. Men är vi då innerst inne egentligen så homovänliga som vi utger oss för att vara? Det undrar Radiohuset på onsdag.

*

Du kan rösta och kommentera frågan.

Jag blev intervjuad till programmet. Intervjun med mig lär sändas kort kl. 16:20 och längre kl. 16:45. Den finns också på YLE Arenan en månad framåt. Andra som har intervjuats är den homosexuella Marina Furubacka och NHL-spelaren Oskar Osala.

karlafhallstrom.blogspot.com hittar du länkar till intervjuer och program.
Upp
Juksteri Vastaa2 / 7 
28.10.2009, 21:12 Tack för tipsen.

Lite var det synd att få veta att bara hälften är homovänliga på riktigt bland dem som röstat på Radiohusets nätsida. Vänligheten kostar ju ingenting. Hur kan man spara på att vara vänlig?

Och för att undvika missuppfattning så är det bara Marina Furubacka som är homosexuell. Oskar Osala är en riktig trevlig ung man som spelar bra ishockey men han säger ärligt att det kanske skulle vara lite konstig att hantera med om det fanns en homosexuell i samma hockeylag.
Upp
Public eye Vastaa3 / 7 
28.10.2009, 21:46 Juksteri skrev: "Oskar Osala är en riktig trevlig ung man som spelar bra ishockey men han säger ärligt att det kanske skulle vara lite konstig att hantera med om det fanns en homosexuell i samma hockeylag."

Tyvärr har jag inte (än) hört programmet, men hade Oskar några grunder till denna hans (enligt min åsikt) litet underliga inställning? Spelar bögar hockey annorlunda än heterosexuella, eller vad beror konstigheten på?
Upp
Kalle af Vastaa4 / 7 
28.10.2009, 22:00 Juksteri, jag skrev ju "den homosexuella Marina Furubacka", så jag trodde att texten var entydig. Men om förtydligande behövdes, var det ju bra att du förtydligade. Tack för det!
Upp
Frankieboy Vastaa5 / 7 
28.10.2009, 23:06 YLE Arenan: Radiohuset 28.10.2009. Om “homovänlighet”. På Arenan till slutet av november.

Kolumn om “homovänlighet” av Ann-Sophie Sandström
arenan.yle.fi

Karl af Hällström
arenan.yle.fi

Oskar Osala
arenan.yle.fi

Marina Furubacka
arenan.yle.fi

Några länkar:

Homosexuella inom sporten www.glbtq.com

Wikipedia: List of lesbian, gay, bisexual, and transgender sportspeople
en.wikipedia.org

Digital kunskapskälla om HBT-personer på Ranneliike.net
ranneliike.net

---------------
Upp
Juksteri Vastaa6 / 7 
29.10.2009, 09:53 Kalle af, visst var du entydlig. Kanske var det onödig att förtyda.

Kanske var det också onödig att referara vad som Oskar sade och menade. Man borde lyssna på sig själv. Jag tycker att Oskar sade ingenting förfärlig. Han bara talade högt sina närmaste tankar på intervjun och utan hjälp även hittade sammanstötningar i sina tankar. Det skulle vara synd om bara riktiga homofober vågade tala ut sina tankar medan de oupplysta vågade inte att ta del i en diskussion i fruktan för att bli kallad homofob.
Upp
martin Vastaa7 / 7 
29.10.2009, 10:28 Du kom med skärpa i argumenteringen. Att bara "acceptera" räcker inte, vi ska "omfatta" (citattecknen för att förtydliga dina ordval). Jag antar att Du menar åt båda hållen - heteron omfattar homon och homon heteron. Det är väl på sin plats att skriva så här med kategoriseringar för att inte sudda ut en viss skillnad, som dock inte borde vara någon skillnad vad angår bemötandet av ens medmänniskor. Hoppas på att vi män som dras till män och vi kvinnor som dras till kvinnor inte ens behöver stämplas. Tack, Kalle!
Upp

AlueetKeskustelutUusi viestiOhjeet
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy