ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Keskustelu > Oma elämä > Turku - Helsinki työmatkana

  OhjeetUusi viesti
KeskustelutAlueet
Inom Vastaa1 / 13 
07.09.2012, 19:52 Asunto myyty ja muutto kuun lopussa Turkuun jonka jälkeen kolmisen kuukautta tuota väliä pitäisi kulkea. Siirryn vasta vuodenvaihteen jälkeen Turkuun töihin. Tai rehellisesti: onnekkaasti työkuviotkin kulkivat sinne suuntaan enkä epäröinyt käyttää tilannetta hyväksi. Onko kenelläkään kokemusta kannattaako väliä veivata autolla vai VR:n kyydillä?

Ystäväni on kylläkin tarjonnut majoitusta tuoksi ajaksi mutta mielestäni täysin mahdoton ajatus. Pelkään hänen katuvan katkerasti viikon jälkeen. Viimeistään. Eikä raukka kehtaa sitten heittää pihalle. Vai olenko kenties vain huono ystävä koska itse en pystyisi samaan? Minusta pitkähkö työmatka on pieni hinta säilyvästä ystävyydestä. Moni kulkee kuitenkin samaa väliä vuodesta toiseen eli ei mikään mahdottomuus.
Ylös
JuhaniV Vastaa2 / 13 
07.09.2012, 22:19
Viestiä on muokattu
Käytännöllistä puolta tilanteestasi ajatellen muutama ajatus. Olen sahannut tuota väliä useasti niin autolla kuin junalla. Moottoritien valmistuminen tunneleineen on lyhentänyt matka-aikaa. Kuitenkin ajamiseen vaikkapa syyspimeillä sisältyy riskejä. Ajaessa olet koko ajan ikään kuin kiinni tilanteessa. Junalla kulkiessa voi keskittyä tekemään omia juttuja, toisin kuin autolla ajaessa. Juna on myös turvallisempi autolla kulkemiseen verrattuna.

Suhtautumisesta ystäväsi tarjoukseen en tietenkään voi sanoa oikeastaan yhtään mitään. Niin moni seikka vaikuttaa siihen, kuinka yhdessäolo sujuu. Toki ikivanha viisaus sanoo, että vieraat ja kalat alkavat haista kolmantena päivänä. Voisiko ystäväsi tarjota majapaikkaa satunnaisesti esimerkiksi kurjien ilmojen aikaan?
Ylös
Jare Vastaa3 / 13 
07.09.2012, 23:44 Matkustusmukavuuden osalta oma valinta on ehdottomasti juna - tosin jos on taipumusta matkapahoinvointiin, en suosittele Pendolino-vuoroja tuolla välillä. Rantarata on lukuisista oikaisuista ja parannustöistä huolimatta edelleen aika mutkainen ja kallistuvarunkoinen "Italian ihme" huojuu pahimmissa paikoissa kuin laiva syysmyrskyssä.

Yksi vaihtoehto on myös linja-auto, varsinkin kun uusi ns. halpayhtiö Onnibus ajaa nykyään säännöllisesti väliä Raisio-Turku-Helsinki ja toisin päin moottoritietä pitkin. Turvallisuuspuolella juna on, kuten Juhani mainitsi, ykkönen sekä bussiin että omaan autoon verrattuna - rantaradalla ei ole edes yleisen liikenteen käytössä olevia tasoristeyksiä enää jäljellä kuin yksi Turussa ja yksi Kirkkonummella.
Ylös
Kauneuspilkku Vastaa4 / 13 
08.09.2012, 08:51 Itse en ole työmatkana matkaa mennyt, mutta vapaa-ajalla useinkin Hki-Salo -väliä sahaavana ottaisin junan, mutta kustannussyistä halpisbussi tai auto voi olla edullisempi. Tasoristeyksiä on ainakin yksi enemmän Karjaalalla, juuri siellä autoilleena teidän tämän. 3 kka on sen verran llyhyt aika, että sen jaksaa varmaan pendelöidä miten vaan, koska kaverin luona bunkatessa se voi olla pitkä aika (riippuu asunnosta yms tietysti).
Ylös
Inom Vastaa5 / 13 
08.09.2012, 19:48 Turvallisuus ja ajankäyttö hyödyllisempään kuin liikenteen tarkkailuun ovat perusteluita jotka kallistavat kyllä valintani junan suuntaan. Eikä tuo pimeässä ajaminenkaan tunnu kiehtovalta ajatukselta. Ystävälläni tulen varmasti satunnaisesti yöpymään.
Ylös
tokyo84 Vastaa6 / 13 
08.09.2012, 20:40 Jos olisin sinun asemassasi, niin ajaisin sen kolme kuukautta omalla autolla, VR:ään ei voi luottaa ja bussit on mielestäni epämukava tapa matkustaa. Tietenkin riippuu, onko autosi luotettava ja hyvä ajaa, jollain vanhalla Fiatilla voi tulla äitiä ikävä. Moottoritie on turvallinen ja käytännössä hirviaidat on Turusta Espooseen saakka.

Kysymys: Oletko tottunut ajamaan 330km päivässä vai onko pisin reissusi kerran vuodessa mummolaan ja takaisin? Jos olet tottunut joko lomalla tai arjessa ajamaan pitkiä matkoja ja tunnet olevasi varma autonkäsittelijä, en näe syytä sille, miksi tuota kolmea kuukautta ei voisi ajaa.

Ajaessa pitkiä matkoja on muutamia perusniksejä joita on syytä harjoitella ja muistaa:

Auto ja kuski kuntoon, autossa tuulilasi puhtaaksi myös sisältä ja muutenkin siivous matkustamossa. Ajovalot puhtaaksi ja varapolttimoita mukaan. Renkaiden tulisi olla kunnossa, mielestäni ehdoton minimi urasyvyys tähän aikaan vuodesta 3mm, mielummin 4mm. Autolle perushuolto ja nesteiden (öljyt, jäähdytinnneste, jarruneste ja pseuneste) riittävyys. Jotain seuraa kuten musiikkia useaa vaihtoehtoa tai puheohjelmaa. Ajoasentoa kannattaa vaihtaa välillä. Juotavaa ja jotain joka pitää veren sokerin tasapainossa. Aurinkolasit.

Kuskin tulee olla levännyt ja tottunut ajamaan (jos kortti on saatu tällä vuosikymmenellä, en suosittele tätä väliä). Asenne että ajetaan helsinkiin se 2 tuntia eikä yritetä ajaa kilpaa jokaisen bemaripellen ja audihörhön kanssa, se voi koitua jonkun kohtaloksi.

Tiedän muutaman kun vaihtoivat juurikin tuolla välillä junasta autoon kun ei viitsinyt enää soittaa taas työnantajalle olevansa myöhässä. Myöskin matka-aika autolla mentäessa on yleensä lyhin, pääsee ovelta ovelle eikä odotuksia räntäsateessa ja tuulessa jollain asemalaiturilla kylmissään.

Mikäli taas et ole tottunut ajamaan autolla pitkiä matkoja, juna tai bussi (bussi on varmempi) on parempi vaihtoehto ja Turun päässä on mahdollisuuksia jättää auto bussiasemalle mikäli ei ole aivan välttämätöntä lähteä Pääbussiasemalta.

Missään nimessä en olisi kolmea kuukautta ystäväni nurkissa, koska se voi tehdä ystävyydelle hallaa.
Ylös
Statisti Vastaa7 / 13 
09.09.2012, 19:55 Onneksi en ole vielä ollut tilanteessa, jossa pitäisi pendelöidä kahden kaupungin väliä noin sata kilsaa suuntaansa. Vaikka ajan 25 tkm vuodessa, minua hirvittäisi tällainen systeemi talven aamu- ja iltapäiväpimeillä.

Jos autoilla harkitset, edellisten neuvojen lisäksi muistutus siitä, että Helsingin päässä vanhan Turun moottoritien osuudella ei ole kärjistetysti sanottuna muita suoria kuin ns. Tarvon suora. Kun siinä sitten paahdat aamuväsynä sitä neljättäkymmenettä kertaa, varo suistumasta kaiteeseen. Suistumisonnettomuudet ovat varsin yleisiä tuolla tieosuudella.

Poikkeuksellisen huonojen kelien, VR:n Pendolino-ongelmien tai tainnuttavan työväsymyksen iskiessä, katso Helsingistä valmiiksi halpa hotelli, jossa voit ad hoc -yöpyä, eli jättää yhden kotiyön väliin.

Jos hotelliyöpyminen maksaa noin 40 €, miksi et viettäisi enemmän arkiöitä Helsingissä? Pelkät auton vuorokautiset edestakaiset polttoainekulut voivat olla polttoaineiden nykyhinnoilla samaa tasoa, ellet sitten aja tosi pihillä modernilla dieselillä.
Ylös
Inom Vastaa8 / 13 
09.09.2012, 21:11 En ole autolla työmatkaa taittanut vuosikymmeneen koska julkisella tai pyörällä päässyt lyhyet etäisyydet helpommalla. Ajoni keskittyneet vapaa-aikaan eli autoilu ei minulle jokapäiväistä vaikka yleensä sitten ajankin kerralla pitempiä matkoja. Turussa asun kivenheiton päässä rautatieasemasta joten sinne matka-aikaa ei onneksi kerry. Bussi ei ole minun valintani ainakaan matkustusmuodoksi. Pienenä minua näet kasteltu hieman liikaa jotta olisi miellyttävä tapa päästä paikasta toiseen.

Hotellivaihtoehto oli vallan mainio. Ei ollut tullut edes mieleen mutta aivan varmasti menee käyttöön.
Ylös
k_ma Vastaa9 / 13 
10.09.2012, 15:17 Itselleni tuo juna on ihan ehdoton ykkönen. Toki minullakin tuo Pendolino-pahoinvointi vaivaa etenkin väsyneenä, mutta sama vaiva on sitten autossa ja linja-autossa. Ja kait VR on nyt vähitellen saanut junat pysymään hieman paremmin aikataulussa, tarkka tieto täytyy kaivaa jostain muualta. Mutta silti juna on ykkönen, missään muualla ainakaan minä en pysty jatkamaan työpäivää.

Enemmän matkustavalla toki kannattaa katsoa eri vaihtoehtojen hintoja, kaiken maailman sarjaliput on ovat kohtuuhintaisempia kuin normiliput.

Kimppakyyti voisi olla edullinen vaihtoehto, mutta aika vähän siinä pystyy asioita hoitamaan, häviää mun silmissä junalle huomattavasti.
Ylös
Aboa Vastaa10 / 13 
11.09.2012, 08:48 Tervetuloa Turkuun!

VR:n 30 kerran sarjalippu näyttää maksavan 611,70 euroa. Paljonko auton kustannukset tekisivät per suunta?
Ylös
Inom Vastaa11 / 13 
11.09.2012, 19:59 Tarkkaan en tiedä mutta kulutus yli 7 l/100km. Mieheni oli ihastunut juoppoihin autoihin.. Nykyhinnoilla parikymppiä heilahtaa helposti. Tänään työkaverin kanssa katselimme halvimpia bussimatkoja. Sisäinen saituri heräsi ikävästi henkiin. Hinnoittelu alkaisi olla kohdillaan!
Ylös
Statisti Vastaa12 / 13 
11.09.2012, 20:53 >Paljonko auton kustannukset tekisivät per suunta?

Olen jo vuosikymmeniä seurannut Excelillä autojeni euromääräistä kulutusta. Niissä on huomioitu aivan kaikki menot, poislukien pysäköintimaksut. Siis huollot, vuosittaiset verot, polttoaineet, korjaukset, yms. on mukana. Ja jopa tyypilliset pysäköintivirhemaksut ja ylinopeussakot osana liikennöinnin kokonaiskuluja. Kustannukset on laskettu ajettua kilometriä kohden ja pääomakuluissa on huomioitu auton todellinen hyvityshinta vaihdon yhteydessä 3-5 vuoden ajon jälkeen. Sijoitetulle pääomalle ei tosin ole laskettu mitään korkoa periaatteella "minä nyt vain haluan ajaa uusilla autoilla eikä pääoman vaihtoehtoinen sijoitus edes kiinnosta". Tulosten perusteella ajoprofiilini vastaa yllättävän hyvin sekalaista EU-kulutusta, eli ajo sisältää hyvin kaupunki- ja maantieajoa. Kesät ja talvet.

2000-luvun dieselmoottorilla ylempään keskiluokkaan kuuluvan uutena hankitun auton (massa ~1600 kg) keskikulutuksen ollessa noin 7,4 l/100 km, ja vuosikilometrien ollessa hieman vajaat 25 tkm, voin selkä suorana sanoa, että myytyäsi autosi pois noin neljän vuoden kuluttua, olet sijoittanut rahaa ajoihisi 0,45 €/km. Eli tasan sen saman määrän, mikä on vielä tällä hetkellä verovapaan kilometrikorvauksen hinta. Kyllä verottaja siis tietää tarkalleen mitä autoilu todellisuudessa maksaa.

Turun ja Helsingin väli on 166 km. Yhdensuuntainen matka maksaa omalla autolla tällä kilometrin todellisella hinnalla siis noin 75 €. Kahdensuuntainen siis noin 150 €. Näin ollen jopa sadan euron hintainen hotelliyö Helsingissä tulee edullisemmaksi, jos sillä voi välttää yhden "turhan" yöpiipahduksen kotona Turussa. Kun esim. www.hostelsbookers.com kautta etsii halvan noin 50 €:n hotellin tai ryhmämajoituksia tarjoavan hostelsin, jossa voi yöpyä jopa runsaan 20 € hintaan, yhden kotimatkan hinnalla yöpyy jo lähes viikon Helsingissä!

Jos pelkkiä polttoainekuluja arvioi, 6 l/100 km moottoritiellä kuluttava diesel kustantaa tällä välillä noin 10 litraa suuntaansa. Dieselin maksaessa nyt 1,5 €/l, yhdensuuntainen kulu on 15 €, ja siis 30 € molempiin suuntiin. Hostelsin yhden yön hinta tulee edelleen halvemmaksi. Joten jos työpäivän jälkeen väsyttää kovasti, hostels-yöpyminen ei käytännössä maksa juuri mitään verrattuna kotona yöpymiseen. Tämä fakta ei pilaa yöunia.

Omalla autolla ajaminen on nykyisin kallista. Jos omistaa uutena hankitun muutaman vuoden ikäisen auton, korkeiden pääomakulujen vuoksi on tärkeää, että keskittää kulkemisensa auton avulla tapahtuvaksi, jotta "jakajan alle" kertyy tarpeeksi suuri kilometrimäärä tehden kilometrin hinnasta mahdollisimman pienen. Kaikista kalleinta on ostaa VR:ltä 30 vuorokauden lippu oman auton rinnalle. Silloin kun istut junassa, auto ei liiku metriäkään, mutta sen pääomakulut juoksevat. Siinä sitten kuitenkin maksat kahden kulkineen kuluja. Halvinta olisi myydä auto pois ja kulkea pelkästään junalla tai bussilla. Mutta siinä kärsii sitten muu vapaa-ajan liikkuminen. Eli oma auto lienee joka tapauksessa olemassa.
Ylös
Aave Vastaa13 / 13 
06.11.2012, 15:42 Kuljen Hangosta Helsinkiin töihin enkä voi ajatella mitään muuta kuin junaa. En ymmärrä, mistä tulee puheet junan huojumisesta, en ole itse havainnut sitä laisinkaan. Ongelmana on se, että rantaradan juna on usein myöhässä. Ei paljon, mutta kumminkin.
Ylös

AlueetKeskustelutUusi viestiOhjeet
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy