ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Keskustelu > Hyvinvointi & terveys > Lopettakaa tupakointi!

  OhjeetUusi viesti
KeskustelutAlueet
JuhaniV Vastaa1 / 22 
27.04.2010, 20:57 Olin aikanaan hommissa isossa firmassa. Toista kymmentä vuotta sitten lähdin sieltä yksityisyrittäjäksi. Tapasin äskettäin firmaan jääneen kollegani, joka tunsi myös melkoisen joukon ihmisiä siellä. Kelasimme läpi kaikki kollegamme ja erityisesti ne joista aika oli jättänyt. Suureksi järkytyksekseni monet kuolleet kollegani olivat sairastaneet keuhkosyövän ja siihen menehtyneet. Osa heistä ei ehtinyt edes lähellekään eläkeikää. Kaikki keuhkosyöpään kuolleet kollegani tupakoivat.

Kuulin jokin aika sitten pakinan viime vuosikymmenten musiikin amerikkalaisista kuuluisuuksista. Jotkut heistä kuolivat todella nuorina. Pakinan mukaan monien kuoleman todellinen aiheuttaja oli keuhkosyöpä. Siihen aikaa kuolinsyytä ei juuri mainittu julkisuudessa. Mahdollisesti mediaa sponsoroivat tupakkatehtaat eivät pitäneet sellaista suotavana.

Uuden Suomen jutussa siteerataan AP:n uutista.
- Neljä huonoa tapaa - alkoholin suurkulutus, tupakointi, liikkumattomuus ja huonot ruokailutottumukset - voivat vanhentaa ihmistä jopa 12 vuotta.

Toisaalta
- Tulosten mukaan terveyttä voi edistää hyvin pienillä teoilla, eikä äärimmäisyyksiin tarvitse mennä.

Linkki Uuden Suomen uutiseen:
www.uusisuomi.fi
Ylös
Xius Vastaa2 / 22 
02.05.2010, 14:56 Tupakkaperäiset sairaudet ovat siirtymässä nykyisistä hyvinvointimaista nykyisiin kehitysmaihin:

Tupakkayhtiöt markkinoivat tuotteitaan erityisesti kehitysmaiden naisille. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan markkinointi on onnistunut pelottavan hyvin, sillä kehitysmaissa erityisesti naisten ja nuorten tupakointi lisääntyy huimaa tahtia. Kehitysmaiden merkitys tupakkayhtiöille kasvaa, koska kehittyneissä maissa tupakan mainontaa on rajoitettu. Lisäksi kansalliset terveyskampanjat ovat vähentäneet tupakointia ja tiukat tupakointirajoitukset nakertaneet tupakkayhtiöiden voittoja.

yle.fi
Ylös
Tomii191 Vastaa3 / 22 
18.05.2010, 02:39 Mä tupakoin, en pelkää että kuolen siihen, yks mun 15v kaveri tupakoi 2 pakettii päiväs ehkä se ei ole hyvää (mutta kyllä se ihan hyvältä náyttäá :D)
Ylös
arkadas Vastaa4 / 22 
18.05.2010, 06:47
Viestiä on muokattu
Pieni huomautus, Juhanin aloitus yleistää - "kaikki keuhkosyöpään kuolleet kollegani tupakoivat/ kaikki tupakoivat kollegat kuolivat keuhkosyöpään". En nyt ala puolustelemaan tupakointia millään muotoa - jokainen puolustelkoon tai vastustelkoon mielensä mukaan. Kuitenkin on huomioitava, että keuhkosyöpään kuolee myös henkilöitä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Juhani heitti raflaavasti tuon "kaikki keuhkosyöpään kuolleet kollegani tupakoivat" - montako niitä kaikkiaan oli - kolme viidestäkymmenestä, kymmennen kahdestasadasta, viisikymmentä tuhannesta, tuhat 10 000sta? Joskus olisi hyvä suhteuttaa asioita myös kokonaisuuksiin.

Itseäni ärsyttää suunnattomasti niin tupakan, kuin muidenkin "ei niin terveellisten" asioiden kohdalla syyllistäminen. Asioista voi puhua muullakin tavoin kuin syyllistämällä - "terveysterroristit" tuhlaavat usein omaa energiaansa syyllistämällä muita. Siitä ei ole pitkä matka katkeruuteen (kummallakaan osapuolella) ja jonkun viisaan ajattelijan sanoin, katkeruus on itsemurhan pidennetty muoto.

Juhani on itse ollut lanseeraamassa täällä lausahdusta "antakaa kaikkien kukkien kukkia". Tupakoijatkin ovat ihmisiä - eivät kriminaaleja (vaikka nykyinen tupakkalaki siihen suuntaan on asiat vienyt). Mutta mitäpä tässä yksityiskohdilla porsastelemaan.

Työpaikkatupakointiin muuten tässä yksi näkökulma: www.suomenash.fi
Ylös
Riquman1990 Vastaa5 / 22 
18.05.2010, 10:34 Vaikee lopettaa sellasta, mitä ei oo koskaan alottanukaan...
Ylös
SaintJudy Vastaa6 / 22 
19.05.2010, 00:37 Kolmatta vuotta polttamatta, ärsyynnyn vieläkin aivan suunnattomasti "hyvistä neuvoista" jotka liittyvät tupakointiin.

Kuolema ei ole peloite nikotiiniriippuvaiselle, tupakkatauon viidellä minuutilla ei ole mitään tekemistä elämän viimisten 12 vuoden kanssa. Ihmiset jotka eivät polta, kuolevat myös. Myös aivan terveet elämäntavat omaavat kuolevat.
Niksut täytyy saada nyt ja heti, tuo nikotiiniriippuvuus on vain yksi syy, miksi tupakoitsija polttaa. Nikotiiniriippuvuuden selättäminen on itseasiassa helpoin osa lopettamista. Se että pysyy päätöksessä, on vaikeampaa ainakin ensialkuun. Pitää selvittää itselleen kaikki ne syyt miksi polttaa; millainen polttaja on ollut; mihin tarvitsee tupakkaa ja missä tilanteessa. Ja pitää vielä löytää se oikea tapa lopettaa. Joillekin sopii lopettaa heti seinään, joillekin vähentämällä tupakointia.
Hassua kyllä, nykyään en voi sietää tupakan hajua. Kännissä otetut poskarit aiheutti joku aika sitten kakimisreaktion vielä seuraavana päivänäkin. Tupakan haju ja kampanjointi vain muistuttavat tuosta tavasta vaikka itse addiktiosta olenkin päässyt. Silti se on jokaisen oma asia, polttaako vai ei. Tupakointi on valinta, sen aloittaminen ja jatkaminen. Tupakoinnin lopettamisen sijaan pitäisi enempi keskittyä kampanoimaan sitä, että ei alottaisi. Toisaalta, tuollahan ei myydä mitään "korvaavia tuotteita".
Ylös
Xius Vastaa7 / 22 
19.05.2010, 12:36 Tupakoijille armeija-aika on käänne huonompaan, sillä sauhuttelu lisääntyy varusmiespalvelun aikana ja nuuskan käyttö leviää.
Varjopuolena on lisääntyvän tupakoinnin lisäksi myös humalajuomisen yleistyminen, vaikka iltalomien lyhennys on arkisin hillinnyt alkoholin riskikäyttöä.

www.mtv3.fi
Ylös
Myworld82 Vastaa8 / 22 
18.03.2011, 02:31 Tupakoin itse myös,mutta en pakottaa kenellekään tupakoida koska se on minun valinta ja heidän valinta mitä haluavat joko tupakoida tai ei tupakoida.Ei auta "lopettakaa tupakointi" asiaa.Kyllä ihmiset tietää mihin tupakoinnin johtaa vaikka kuinka.Joo ennen eläkeikää kuolee tupakoinnin takia eli ei voi mitään.Mitä sitten kun terve ihminen ei ikinä tupakoinut vaikka kuolee jopa jo 50-vuotiaana tai 40-vuotiaana?Riippuu ihmisestä kuinka pystyisi elää pitkään.
Ylös
Mahakas Vastaa9 / 22 
04.04.2011, 18:01 Tupakoin, en väitä että olisi fiksuin tapa mutta itse ollut pitkään polttamattakin. Tottakai tupakointiin liittyy muutakin kuin nikotiinin saanti. Sorruin aloittamaan itse uudestaan masennuskauden aikana. Tupakanpoltonhan pitäisi lisätä masennusta? Itsellä tekee päin vastoin. Suvussa kulkee syöpäsairaudet, halvaukset ja sydänsairaudet ihan geeneissä jo mukana. Harva suvun miehistä elää yli 60v ja moniko on polttanut? Taitaa olla yksi. Saanut seurata kuinka urheilulliset ja terveitä elämän tapoja noudattavat, tuupertuvat vieressä. Ok voisinhan olla poikkeus, mistä sitä tietää.
Kaikesta huolimatta en suosittele kenellekkään aloittamista, toisaalta asia on jokaisen oma valinta.
Ylös
Pax Vastaa10 / 22 
06.04.2011, 16:58 Mä lopetan tosi usein, suosittelen muillekin!
Ylös
Public eye Vastaa11 / 22 
10.05.2011, 10:37 Uutisosiossa kerrotaan eräästä homomiesten suosimasta Helsingin keskustassa toimivasta viihdealan yrityksestä, jota ei luokitella ravintolaksi, ja tupakointi on kuulemma siellä sallittua ja yleistä.

Minua kiinnostaisi kovasti tietää, mihin poikkeukseen moisen tupakointitilan olemassaolo perustuu. Tietääkseni Suomen lain mukaan tupakointi on kiellettyä työpaikoilla ja kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisissä tilaisuuksissa, joihin yleisöllä on esteetön pääsy, ja työyhteisöjen yhteisissä ja yleisissä sekä asiakkaille tarkoitetuissa sisätiloissa, jollei laissa toisin säädetä.

Käsittääkseni asiakaspalveluyritys on väistämättä ainakin jonkun työpaikka, ja esimerkiksi pääsymaksu ei tehne yrityksestä sellaista tilaa, jonne yleisöllä ei olisi esteetön pääsy. (Yksityinen, vain suljetulle piirille kuten klubin jäsenille avoin klubi kai olisi tällainen?).

En ole tutustunut kyseiseen yritykseen sen sisäpuolelta, joten en osaa sanoa, mikä sen toimintaidea tarkkaan ottaen on. Minua vain kiinnostaisi tietää, mihin porsaanreikään tämä uutisen mukaan asiakastiloissa yleisesti sallittu tupakointi itse asiassa perustuu, kun savuttomuus muuten luojan kiitos tuntuu olevan meillä jo normina menipä minne tahansa.
Ylös
Irokeesi Vastaa12 / 22 
10.05.2011, 13:16 Mun mielestä laki on tältä osin varsin yksiselitteinen:

Tupakkalaki 13.8.1976/693
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

12 § (20.8.2010/698)
Tupakointi on kielletty:
------------
4) sisätiloissa järjestettävissä yleisissä tilaisuuksissa;
5) työyhteisöjen yhteisissä ja yleisissä sekä asiakkaille tarkoitetuissa sisätiloissa, jollei jäljempänä toisin säädetä;

13 § (20.8.2010/698)
Edellä 12 §:n 1 momentin 3–6 kohdassa tarkoitetun sisätilan ja yleisen kulkuneuvon haltija ja yleisen tilaisuuden järjestäjä voi kuitenkin sallia tupakoinnin tähän tarkoitukseen varatussa huoneessa tai asianomaisen huoneiston tai tilan osassa siten, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan niihin tiloihin, joissa tupakointi on kielletty.
--------
Edellä 12 §:ssä tarkoitetun sisätilan tai ulkoalueen haltijan ja yleisen tilaisuuden järjestäjän sekä tämän pykälän 1–3 momentissa tarkoitetun tupakointiin varatun tilan haltijan tulee asettaa näkyville tupakointikiellon ja tupakointiin tarkoitetun tilan osoittavat opasteet, jollei kysymys ole luonnollisen henkilön kodista.
Ylös
Public eye Vastaa13 / 22 
10.05.2011, 13:36 Minustakin laki on varsin yksiselitteinen.
Tupakointi on sallittu vain erityisissä pelkästään siihen tarkoitukseen varatuissa tupakointitiloissa, joista savu ei voi kulkeutua muualle missä asiakkaat liikkuvat vapaasti ja missä henkilöstö tekee työtään.

Eli kaiketi kyseisessä palveluyrityksessä sitten on tupakkahuoneet, joissa saa sauhutella mutta ei muualla.
Ylös
Paperossi-Ossi Vastaa14 / 22 
10.04.2014, 01:08 Älä levitä valheellista propagandaa Juhani. Tupakoinnissa ei ole mitään vikaa ja kohtuullinen tupakointi on vieläpä hyvin terveellistäkin.

Sensijaan homoilu näyttää elinikä-(kuolinikä?)tilastojen perusteella selvästikin lyhentävän elinajanodotetta.

Mutta siitä et sattumoisin olekaan lainkaan huolissasi?
Ylös
smo Vastaa15 / 22 
10.04.2014, 07:04 Missäköhän olisi sellainen tutkimus tai tieto, jonka mukaan "kohtuullinen tupakoiinti" olisi millään tavalla terveellistä tai edes turvallista? Tuskin missään. Myös vähäisenkin passiivisen tupakoinnin tiedetään olevan haitallista.

Homoilu ei kai kuitenkaan sinänsä vaikuta elinikään. Se ei kuitenkaan ole tämän keskustelun aihe.
Ylös
Miritza Vastaa16 / 22 
10.04.2014, 09:52 Faktat ovat kylmiä: keuhkoahtaumataudin (COPD) miltei ainoa aiheuttaja on tupakointi. Toki muitakin syitä on, mutta suurin osa COPD-potilaista on tupakoitsijoita. Surullisinta nähtävää on se, että sairaalahoidossakin, kovilla lääkityksillä ja elämä sidottuna happirikastimeen ja kahden metrin letkuun, käydään vielä tupakalla. Tekee oman työn joskus vähän turhauttavaksi.
90% keuhkosyövistä on tupakoinnin aiheuttamia.

Tosiasioita. Toki elämä on valintoja täynnä, ja myös kohtalo on joskus julmalla tuulella: terveellisesti elävätkin kuolevat syöpään.
Ylös
human Vastaa17 / 22 
10.04.2014, 17:30
Viestiä on muokattu
Tupakointihan tappoi myös Touko Laaksosen, Tom of Finlandin.

Tupakoinnin haitallisuuden mielikuvamainontaan voi liittää myös Mao Zedongin (Mao tse-tungin) ja Stalinin, jotka olivat kovia tupakoitsijoita ja joukkotuhoaja-hirmuhallitsijoita aiheuttaen miljoonien ihmisten kuoleman - mutta pahiin joukkotuhoase, tupakka on surmannut paljon enemmän ihmisiä, kuin nuo.

Tupakoistahan on paljon muutakin haittaa, sen polttamisen lisäksi. Tupakathan ovat kemikaalimössö-ongelmajätteitä ja niitä todella kertyy joka paikkaan yhä kamalat määrät. Tupakantumppien siivoaminen on merkittävä kustannuserä kiinteistöille, julkisia kuluja myöten. Uimarantojen suurin roska ovat tupakantumpit - siellä ne ovat sekä epäviihtyisänä hajuhaittana, että pikkulapsille ongelmallisia - yhtälailla myös sateenkaariperheiden lapsille.

Oli kyllä mahtava muutos se, kun ravintoloiden yleisistä tiloista tupakointi lopetettiin, myös gay-ravintoloista/klubeilta - olo oli illan jälkeen paljon mukavampi, eivätkä vaatteet haisseet siltä kamalalta tupakansavulta, kuten aiemmin. Eikä vaatteisiin myöskään tullut enään reikiä, joita tupakkasätkiensä kanssa söheltävät humalikot aiemmin aiheuttivat.
Ylös
human Vastaa18 / 22 
10.04.2014, 17:41 paperossi-ossille pitää todeta, että Homomieheksi syntyminenhän voi antaa elin(ikäkin)kestävyyttä ihan runsain mitoin, kuten tällekin liki 100-vuotiaaksi, natsien keskitysleiritkin läpikäyneelle homo-miehelle

www.spiegel.de
Ylös
Torontosta Vastaa19 / 22 
16.04.2014, 17:59 Mina / me poltetaan. Ei kuitenkaan kalliita kaupan tupakkeja vaan Mohawk Nation valmistamia. Tupakki on taalla kasvatettu, siina ei ole mitaan lisaaineita. Organic, ja paljon halvempaa. Tietty niita ei saisi myyda reservaattien ulkopuolella
voi itse hakea tai antaa jonkun native tuoda.
Ylös
Paperossi-Ossi Vastaa20 / 22 
12.01.2015, 21:19 Olen jo pidemmän aikaa potenut flunssan jälkioireita ja paperossin poltto lievittää niitä, parantaa oloa ja tervehdyttää vähä vähältä - hitaasti, mutta tasaisen varmasti.

Tupakin tupruttelu on terveellistä, johan sen huomaa omasta olostaankin.
Ylös
Pete Vastaa21 / 22 
13.01.2015, 13:36 Hassua kyllä, Ossi on osin oikeassa (Hih. Rimmasipa hauskasti).
Puoliskolla on astma ja hänen massiivista rauhoittavien käyttöään (Nokian työterveyslääkärin peruja) ajettiin alas jokin aika sitten. Samoihin aikoihin pyysi lääkäriltä valmistetta röökin lopettamiseen.

Tohtori sanoi, ettei k.o. tilanteesssa mitenkään voi suositella lopettamista, saati sitten määrätä siihen lääkkeitä. Jotakin tekemistä tupakan rauhoittavan vaikutuksen kanssa ja sen toimintaan keuhkoputkien värekarvojen "puuduttajana"...
Ylös
oikeavartijaWelling Vastaa22 / 22 
30.05.2015, 02:54 Vaari sanoi että Kun savuttomuuteen pyrkiessään oppinut nikotiinipurkan,
niin kantsii siirtyä tavallista purkkaa mässyttämään pitkäksi aikaa, ku jotain kuitenki pitää saada :d
Ni se toimii paremmin kuin suoraan nikopurkalla lopettaminen.
Ylös

AlueetKeskustelutUusi viestiOhjeet
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy