ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Valtak. vihreä nuorisojärjestö. Vihreys on ympäristön suojelemista, mutta yhtälailla demokratian, ihmisoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajamista. ViNOssa toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvä sateenkaariverkosto.

Keskustelu > Viihde, musiikki & kulttuuri > Musiikkimaku ja homous

  OhjeetUusi viesti
KeskustelutAlueet
1965 Vastaa1 / 16 
28.05.2017, 09:53 Onko musiikkimaku riippuvainen seksuaalisesta suuntauksesta? Minkälaista musiikkia homot kuultelee? Minulla on sellainen käsitys, että ainakaan perinteinen blues ei iske homogenreen.

Homot tykkää näyttävistä esiintyjistä kuten Madonna.

Miten selittäisitte homojen euroviisuinnostuksen?

Tunnetko ulkopuolisuutta, jos mies laulaa rakkausballadia naiselleen? Vai kääntääkö tajunta sisällön automaattisesti mieheltä-miehelle asetelmaan?

Pitääkö musiikin sanat olla suuntaussidonnaisia? Minulle sanoja tärkeämpiä on itse musiikki ja sen välittämä tunneviesti. Toki hieno lyriikka koskettaa myös, mutta pelkkä teksti ilman melodiaa jää aika ohueksi. En ole koskaan harrastanut runojen lukemista.
Ylös
smo Vastaa2 / 16 
28.05.2017, 10:19
Viestiä on muokattu
Luulen, että homouteen leimallisesti liitetty euroviisuinnostus on syntynyt ennen kaikkea siksi, että siellä on ollut tilaa olla sellainen kuin on - ja kerran vuodessa muutaman tunnin kansainvälisen kuva- ja ääniyhteyden kautta näkynyt show on voinut olla ikkuna parempaan. Euroviisuissa on laulettu rauhasta, rakkaudesta ja monista muista myönteisistä asioista. Asiasta pari juttua: Yle: Näin Euroviisuista tuli Sateenkaariviisut ( ranneliike.net ) ja Euroviisut edistävät suvaitsevaisuutta ( ranneliike.net ).

En tiedä, mihin perustuu käsitys, että perinteinen blues ei iskisi "homogenreen". En itse asiassa tiedä mistä tällaisessa "homogenressä" on kyse. Toki varmaan _jotkut_ homot eivät jostain pidä, mutta mikseivät sitten jotkut yhtäläisesti pitäisi? Yhtä hyvin voi taas ajatella, että iskeekö perinteinen blues sen laajemmin "heterogenreen", mikä sekin sitten lienee luontoaan.

Toki itsellenikin Madonna ja edustamansa musiikillenen tyylisuunta on ok, mutta en fanita Madonnaa enkä muitakaan. Oma musiikkimakuni on laaja. Minulle käy suomi-iskelmästä ja klassisesta musiikista heavyyn ja jazziin miltei kaikki. Oikeastaan ainoa musiikki, joka saa tyytymättömän ilmeen naamalleni, on oopperalaulanta (jota "leikkisästi" kutsun ujellukseksi ja mökellykseksi) - eikä sekään ihan kategorisesti. Musiikillinen heräämiseni tapahtui 80-luvulla, joten 80-luvun hittikappaleet herättävät minussa väkisinkin eniten tunteita.

Musiikissa melodia on minulle ykkönen, rytmi kakkonen - ja toki noiden yhteispeli olennainen. Musiikillinen puoli merkitsee minulle paljon enemmän kuin lyriikat - jos kohta vaikkapa Freddie Mercuryn kohdalla laulantansa oli erottamaton osa musiikkia, eikä niitä lauluja voi muut ehjästi laulaa. Noin muuten saattaa olla, että vasta vuosikymmenen jälkeen kiinnitän huomiota siihen, mistä oikeastaan lauletaan - riippumatta kielestä (suomi tai mikä tahansa muu).
Ylös
1965 Vastaa3 / 16 
28.05.2017, 11:25 smo: ”En tiedä, mihin perustuu käsitys, että perinteinen blues ei iskisi "homogenreen". En itse asiassa tiedä mistä tällaisessa "homogenressä" on kyse. Toki varmaan _jotkut_ homot eivät jostain pidä, mutta mikseivät sitten jotkut yhtäläisesti pitäisi? Yhtä hyvin voi taas ajatella, että iskeekö perinteinen blues sen laajemmin "heterogenreen", mikä sekin sitten lienee luontoaan.”

Käsitys on peräisin omasta päästäni, eli siitä kokemusmaailmasta mikä minulle on kertynyt vuosien varrella. En tunne blues/jazz homo-muusikoita. Kyllä heitäkin varmaan on, mutta jostain syystä eivät ole laajemmin tunnettuja. Kaikissa muissa musiikkityyleissä on homotaiteilijoita, ja monet heistä ovat nousseet erittäin arvostettuun asemaan.

Hmm… nyt muistui mieleen yksi homomies joka tykkäsi Billie Holidayn levyistä.

Kiitos smo asiantuntevasta Euroviisu-tietoiskusta. En seuraa niitä kisoja, olen katsonut vain suomen ja muutaman muun esitykset, mutta nyt tiedän asiasta enemmän. Jättimäisiä katsojalukuja ajatellen se on huikean hieno foorumi tuoda esille vähemmistöille tärkeitä asioita.

Myös minä kuuntelen kaikenlaista musiikkia. Eniten hyllystä löytyy klassista, mutta kaikkea muutakin on, paitsi kotimainen iskelmä ei oikein nappaa, ainakaan niin paljon että olisin hommannut sitä levyhyllyyni.
Ylös
1965 Vastaa4 / 16 
28.05.2017, 12:01
Viestiä on muokattu
Seuraavassa esimerkki kahden rakastetun hetero-supertähden, rock-laulajan ja ooppera-laulajan välisestä kuilusta, joka ei tunnu yleisöä häiritsevän:

Luciano Pavarotti & James Brown - It's a man's world:

www.youtube.com

Tässä kuuluisa ooppera-aaria Pavarottin varhaisemmalta kaudelta:

www.youtube.com
Ylös
smo Vastaa5 / 16 
28.05.2017, 13:48 Voisiko tuohon blues-asiaan liittyä jotenkin musiikkityylin taustalla oleva kulttuuri; avoimesti homona oleminen on (ollut) vaikeampaa? Kyse ei ehkä niinkään ole itse musiikista.
Ylös
1965 Vastaa6 / 16 
28.05.2017, 15:05
Viestiä on muokattu
Jotain samansuuntaista itsekin arvelin. Tuli mieleen työväenlaulut. Ei niissäkään homona olemisesta laulettu - ei sinne päinkään. Yksilöllisyys oli heikkouden osoitus siinä kulttuurissa. Mutta rakkaudesta sissiarmeijan komean hetero-vallankumouksellisen kivääriin saatettiin luikauttaa jotakin.

Taistelulaulu se on tämäkin:

www.youtube.com
Ylös
1965 Vastaa7 / 16 
28.05.2017, 17:34 Kantrimusiikki on toinen tyylilaji, joka ei pure homoväkeen juuri mitenkään, paitsi huikean Dolly Parton Drag Show hahmon muodossa.
Ylös
human Vastaa8 / 16 
29.05.2017, 12:14
Viestiä on muokattu
Homojen suosimaa musiikkiahan luonnehtii selkeästi monipuolisuus, eli aika lailla joka musagenrestä löytyy homojen mielimusaa, kunhan vain musan tunnelma ja lyriikkakin ovat sopivat, sekä musan esitystilannekin miehenkiintoinen - eli koskettavat jollain tavalla.

Koska homot ovat kohdanneet ja kohtaavat sortoa, koskettaaa tietysti silloin sekä tunteellinen että elämäniloinen musiikki, sen sorron vastapainona erityisesti, sillä niillä irrottaudutaan siitä painostavasta sortoarjesta ja ne antavat mentaalisia orgasmeja. Sitten taas vapaammissa ja suvaitsevammissa yhteiskunnissa musamaku homoiilla kumpuaa muustakin. Homomuusikoissakinhan on monien musiikkityylien harrastajia - opperalaulajista, kansanmuusikoista, eedeeäämmään.

Homoisaa musaahan on joka genressä ja musamaut ovat muuten sitten homoillakin yksilöllisiä. Osa arvostaa musikin hienovireisempiä nyansseja, sävellmiä, osa taas sitten asioita, joiihin musiikki liittyy, eli tanssimisesta nauttivat nauttivat tanssirytmejä ja -tunnelmaa tukevasta ja luovasta musasta. Tanssikiinnostus liittyy varmasti myös vähemmistöillä siihen yhteisöllisyyden kokemisen tarpeeseen, mitä heteroyhteisö kokee helpommin ihan ohimennenkin, ilman erikseen "järjestämistä".

Tietenkään sitten heteromaisuuteen tms lokeroituvat musa-kuplat eivät niin säväytä, mikä on ihan luonnollista, koska homot eivät heteromaisia ole. Ja koska homojen sorto perustuu useimmiten uskontoihin, eivät virret, rukoilulaulut tms kykene nostattamaan mieltä hiveleviä tuntemuksia.

Maailman kielissähän on sitten mukavasti eroja, sukupuolineutraaliuden osalta ja esim. arabian kielen rakasta sukupuolineutraalisti tarkoittava habibi (erotuksena naista tarkoittavasta habibti-sanasta) tekee monista arabiankielisistä lauluista homo-istuviakin.
Ylös
human Vastaa9 / 16 
29.05.2017, 12:58
Viestiä on muokattu
Dolly Parton -drägeilyt eivät toki iske homomiehiin, mutta nappaavat kyllä bi-trans-väkeä toki ihan ymmärrettävistä syistä.

Jokunen vuosi sitten kaapistaan ulos tullut Steve Grandhän on ihan nuoremman polven country&blues -laulaja (sillä nuokin genret ovat laaja-alaisia tyylivariaatioiltaan), mikä näkyy ainakin osassa hänen lauluistaan - vaikka osa onkin sitten vähän "liian imeliä", myös niissä ns hetero-biiseissä ja sittemminhän on suuntautunut iskelmämäisempään musaan.

www.youtube.com

www.youtube.com

- - - - -

Itsellä tökkii liian kaupallisesti hiottu ja liian koneinstrumentti-lokeroitunut musa (ellei sitten siinä ole jotain poikkeuksellisen nerokasta tai jotain muutakin yhdistettynä mukana), sillä akustisten soitinten ja särmäkkäämmän tyylin musassa on enemmän potenssia

Muunkielisissä lauluissa, kieltä ymmärtämättä, laulun lyriikka nivoutuu ikään kuin instrumentiksi sekin lauluun - ja toki musatunnelmista globaalistikin ymmärtää suurin piirtein, mistä lauluissa on puhe - toki sitten miesten monipuoliset äänet ja elämää kokeneitten naistenkin matalammat (tai laajan äänialan) laulut ovat mukavia myös.

Johtuneekohan osin siitäkin että turkin kielessä on rakenteeltaan osin samoja ominaisuuksia kuin suomenkielessäkin, että turkinkielisissä lauluissa on varsin mukavaa kuunneltavaa - ja onhan toki turkkilaisia rytmejä lainattu suomalaiseenkin iskelmämusaan

www.youtube.com

www.youtube.com
www.youtube.com

www.youtube.com


Afrikkalainen, latinomusa, Lähi-itämusa jne ovat mukavia, koska ne eivät perustu niin basso-"jumputukseen", kun afrikkalaisjuuriltaan länsimaalaistettu house&tekno ja niissä on mielenkiintoisia rytmejä, jopa akustisia soitinosia yhä mukana ja joiden tahdissa noissa kulttuureissa miehet ja naiset tanssivat ihan yhtä lailla. Toki onhan nämäkin omalla laillaan sesonkihittejä

www.youtube.com
Ylös
human Vastaa10 / 16 
29.05.2017, 13:58 Maailmamme on myös tulvillaan monenmoisia, monimuotoisia instrumentteja, joilla soitettu musiikki on mukavaa vaihtelua.
Ihan kuten homoisan hyvät kielaritkin ovat nautinnollisia, niin myös kielisoittimissa esim. Japanin kansalissoitin koto ja ikivanhan sumerilainen santur antavat osaavissa käsissä mukavaa musiikkia.

Koton laaja ääniala, taitavissa käsissä (ihan kuin homorakastelussakin ; ) ilmaisee hyvin monenmukavia tuntemuksia
www.youtube.com

Vaikka uskontovallat aina pahaa tekevätkin, on niissä se hyväkin ollut esim. Iranissa että sen ansiosta perinnesoittimet (jo ajoilta ennen kyseisiä soittimia) ovat säilyttäneet jalansijansa - Tässäkin Teheranin yliopiston soitinryhmän esityksessä on jotain maagista - mukana on metallikielisten santurien lisäksi yksi, tuhansia vuosian vanhan perinteen jouhikielinen santurkin

www.youtube.com

Iranilaista sumerilaista alkuperää olevat Samtur-soittimethan levisivät Keski-ajalla Eurooppaankin ja niihin lisättiin sitten koskettimisto ja saatiin piano.

Iranin uskomus-sortovallaan aikaan santur-soittimet ovat levinneet iranilais-pakolaisten myötä jälleen Länteenkin ja sielä on tullut hienoja santur-muusikoita, kuten vaikkapa Kanadaan muuttanut Sina Bathae, joka arvostaa myös kanneltakin. Santur sopii erityisen hyvin syvään tunne(lma)musiikkiin

www.youtube.com

Suomessakin kannattaisi nostaa jälleen arvoon ja pinnalle akustisen musan tekemistä, sillä esim. tämä aasialais-version Ievan polkasta on ihan pirun hyvä!

www.youtube.com

+ tuosta kannattaisi tehdä homorakas lyriikkaversiokin : ) lesbo-rakkaus-henkinen(kin) esitysversiohan tuosta jo taannoin tehtiinkin ja se levisi sitten kuin ilosanoma maailmallekin (tosin sävel lienee ehkä alunperin venäläinen, mutta lyriikka suomalainen)

www.youtube.com

(tuosta on myös arabiankielinen versio www.youtube.com )


Perinne-klassisen musiikin saralla Pekka Kuusisto on kyllä superhyvä muusikko

www.youtube.com

Tuohan on tavallaan myös oiva suomalainen rakkauslaulukin ; )
Ylös
human Vastaa11 / 16 
29.05.2017, 14:34
Viestiä on muokattu
Yökerhotanssimusissa Lähi-idän musa on tosi mukavaa, koska siinä ei olla niin bassojumputus-kuplassa ja sekä miehekäs laulu että naisartistienkin laulu kuuluu mukavasti.

www.youtube.com

www.youtube.com

Tästä klassikkokappaleesta sekä homoisan miehekäs versio
www.youtube.com
että nais-artistin hyvä uusversio
www.youtube.com

Noista musarytmeistä on päästy nauttimaan Helsingissäkin LGBT café -tansseissa ja huhun kuulin että Jätkäsaaren Clarion -hotellissa olisi tuon tanssimusagenren juhlat Helsinki Pride -viikolla : )

Ja voi että miten homoisan miehekkään iloisia näitten miesduetto-musavideot ovatkaan, vaikka ihan kaveruspohjalla ovatkin

www.youtube.com

Tässäkin videossa on aikas monimuotoista menoa ja hyvää tanssi-ilonpitoa, jota voisi imuttaa mukaan meikäläisten clubeille enemmältikin

www.youtube.com
Ylös
human Vastaa12 / 16 
29.05.2017, 15:49
Viestiä on muokattu
Kurdien tekno-dabke -musahan nappaa homomiehiä ihan kädestäpitäen, munaskuita myöten, sillä tässä saa nauttia mentaalisista orgasmeista ihan miehin määrin, homoisan hyvästä fyysisestä läheisyydestäkin puhumattakaan : ) Aiemminhan meilläkin oli näitä hyviä ryhmätansseja musiikissa myös, mikä muistettakoon.

www.youtube.com

www.youtube.com

Meillä voi toistaiseksi vain haaveilla näistä ikä- ja sukupuolineutraaleista tanssikulttuureista, ts. näiden palauttamisesta tännekin

www.youtube.com

Refugee Music WellCUM!

Toki muistamme Euroopastakin 80-luvulta sen, miten mm. Bad Mannersin Can Can -versio soi ainakin maakunnissa homotansseissakin, kaikki suuntatumisen piirissä tanssien - sekä lesbot että homot housut jalassa, jalka nousten ; )

www.youtube.com

Ja tanssittattavathan ne tuota edelleenkin festareilla www.youtube.com
Ylös
human Vastaa13 / 16 
29.05.2017, 16:26 Perinteisessä Blues-musassahan on myös ollut hlbt-muusikoita ja kappaleita, kuten esim. lesbo blues-laulajattaren levyttämä kappale 1920-luvulta

www.youtube.com

sekä www.youtube.com

Muutenkin Bluesissakin on lgbt-osanottoa alusta pitäenkin www.ravishly.com
Harlemin lesbo-blues on tunnettu asia blues-musahistoriassa ja sen kyllä tietävät blues-fanit eritoten hlbt-piireissä
www.dailymail.co.uk
Ja Blues-genreähän ovat jatkaneet sittemmin monet muutkin, erityisesti lesbo-laulajat.
Suomeen ehkä saapui enempi white-blues ja siellä ei ihan niin perinteisesti lgbt-muusikoita ja genreä ollut.

Sitten tuota tiettyä osaa Suomipoprockista voinee pitää tunnelmiltaan aika lähellä Bluesiakin, vaikka rockpoppia, eikä jazzbluesia onkin, ja siellähän laulettiin 80-luvun alussakin trans-ihmisistä näin
www.youtube.com
Ylös
human Vastaa14 / 16 
31.05.2017, 13:55 Aasiassa, etenkin Japanissa tehdään tosi mukavaa ja mielenkiintoista musiikkia, yhdistellen sekä aasialaisia että muunmaalaisia musaperinteitä ja soittimia.

Tällä, pääosin akustisia soittimia käyttävällä japanilaisella naamari-poppoolla Floating Cloud on kivoja sointeja, joissa on sekä Aasiaa että "keskiaikais-euromusasointeja"

www.youtube.com

www.youtube.com

Heillä on hieno versio, puhallinäänetkin ja löymäsoittimetkin mukana, Ievan polkastakin

www.youtube.com

Floating Cloud -yhtyeeltä on jo monta levytystäkin floatingcloud.net

Aiemmin tuli kuunneltua myös mm. japanilaista Sekai No Owari ("Maailmanloppu") -bändiä, mutta heidän sointinsa latistui ihan älyttömästi kun ainakin vokalisti hurahti uskoon.
Aiempi versio tästä heidän kappalestaan on huimasti parempi
www.youtube.com
kuin myöhempi versio
www.youtube.com

Heillä on ollut hienoja herkkiä kappaleita www.youtube.com
Ylös
human Vastaa15 / 16 
31.05.2017, 15:03 Sitten toki onhan noita avoimesti biseksuaalejakin muusikoita kuunneltu myös homo-piireissäkin, kuten vaikkapa tätä bi-Freddien esitystä

www.youtube.com


Nyt kesällähän 2017 myös Arkansasin lesbo Beth Ditto (Mary Beth Patterson) tulee Helsinkiin Flow-kaupunkifestarille ja häneltähän löytyy ihan hyvää musaa myös

www.youtube.com

www.youtube.com

- - -

Sitten toki tuolla vuosikymmenten ajoilta myös jazz-musiikin monet haarat ovat miellyttäneet homojakin, etenkin tummaäänisemmät jazz-naislaulajat.
Ja Britanniasta fuusiomusa acid-jazz-funk on oma ihan oma lukunsa. Suomessahan on myöskin useitakin jazz-musatapahtumia, joissa homotkin asian harrastajat liikkuvat.
Noista varmastikin ainakin Incognito on miellyttänyt monia homoja

www.youtube.com
www.youtube.com
Incognito - Don't You Worry 'Bout A Thing:
www.youtube.com

Kaikkia lukuisia muita afro-perustaisia musagenrejä ja -laulajia myöten
Ylös
1965 Vastaa16 / 16 
11.06.2017, 18:33 Kiva biisi ja hieno video :)

www.youtube.com
Ylös

AlueetKeskustelutUusi viestiOhjeet
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy