ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Ranneliike.netin historiaa

Syyskuussa 2001 irc-kanava #gay.fi:n ylläpidon illanistujaisissa NalluX toi esiin ajatuksen kanavan nettisivustosta ja Hiiru (nykyisin Hiiruli) keksi yhteisen pähkäilyn lomassa nimen "ranneliike", sillä termi *ranneliike* kanavan sisäisenä vitsinä oli sillä hetkellä kovasti pinnalla kuvaamassa stereotyyppistä homon ranteenheilautusta - yhdistettynä "nasaalilla homoäänellä" lausuttuun sanaan "vallan".

Vielä samana iltana varattiin verkkonimi ranneliike.net - ja irc-kanavan sivujen sisältöä ruvettiin pähkäilemään. Käyttäjien esittelysivut, statistiikkasivut, ohjesivut ja muuta sellaista piti saada kasaan - ja saatiinhan nekin tietysti aikanaan, mutta ei ihan käsikirjoituksen mukaan - irc-kanavan sivujen ohella saatiin kasaan paljon muutakin.

Jotain kivaa tarttis tehdä...

Mielikuvitus alkoi lentää. Oli käytettävissä homoteemainen nettisivusto - ja smo:lla oli palava halu laittaa sivuille paljon muutakin - ainakin linkkejä, ehkä jopa tarinoita ja uutisia, ja muutakin enemmän tai vähemmän hyödyllistä asiaa homoille - homon omasta näkökulmasta. Loppujen lopuksi varsinaiset irc-kanavan sivut syntyivät toiseen paikkaan ja ranneliike.net sai toisen tehtävän.

SETA ry:n infopalvelin ja finnqueer.net ovat molemmat hyvin asiapitoisia ja vakaviakin sivustoja, joissa liikutaan valistuksen, järjestöelämän ja tieteellisen tutkimuksen alueilla, eikä aina ihan kansantajuisesti. Toisaalta netti on täynnä eroottisia ja parinhakuun keskittyviä sivustoja (myös homoille suunnattuja), joten sillekin suunnalle oli jo tarjontaa. Noiden kahden "ääripään" välissä on iso aukko. Kevyttä, elämän homoisampaa puolta tutkailevaa ja edustavaa sivustoa ei suomenkielisenä ollut.

Sivujen tulevasta sisällöstä keskusteltiin hissuksiin joitakin viikkoja, ja parisuhdelain läpimeno eduskunnassa 28. syyskuuta 2001 oli viimeinen sysäys laittaa sivut julkisiksi - kaikkien nähtäväksi ja tutkittavaksi. Sivusto nimeltään ranneliike.net näki päivänvalon 30. syyskuuta 2001.

2001 - vaatimaton startti...

Alkuun sisältöä oli niukasti. Mukana oli smo:n kirjoittama artikkeli parisuhdelain puolesta käydystä mielenosoituksesta ja lakia vastustavista polvirukoilijoista, Nallun kirjoittama ironinen artikkeli muiden ihmisten suhtautumisesta homoihin, Druusin novelli "Elämäni viikonloppu", Hiirun kirjoittamat "Blondivinkit" ja futuristinen tarina virtuaalitodellisuudesta, sekä smo:n omalta kotisivultaan kopioima 15 linkistä koostuva homoteemainen linkkilista... ja tietysti uutinen muutamaa päivää aiemmin hyväksytystä parisuhdelaista.


Varsin pian mukaan tulivat myös tiedot Suomen homobaareista, drinkkivinkit ja ruokaohjeet. Marraskuussa aukesivat Camillen ihonhoito-ohjeet ja meikkivinkit. Samaan aikaan kaikenlaisia tarinoita saatiin lisää. Myös TV-ohjelmista, leffoista ja kirjoista tuli sivuille omat osionsa. Sivuston henki hahmottui muutaman ensimmäisen kuukauden aikana.

Joulun jälkeen avattu vieraskirja rupesi nopeasti täyttymään tervehdyksistä. Mitä ilmeisimmin tällaista oli kaivattu.

2002

Tammikuussa aukesi Tethyksen koodaama ranneliike.netin suosittu keskustelualue. Hiljaisemman alun jälkeen keskustelu vilkastui - mielipiteitä vaihdetaan aiheesta kuin aiheesta. Ja asiattomien viestien määrä oli alkuun hyvin vähäinen - huolimatta siitä, että keskustelu ei vaatinut rekisteröitymistä.

Parisuhdelaki astui voimaan vuoden 2002 maaliskuun alussa. Samaan aikaan ranneliike.net uudisti ulkoasunsa. Värimaailma muuttui räikeän pinkki-violetista astetta hillitymmäksi, vaikka sivulle eksyvä ei voinut edelleenkään erehtyä siitä, millaisille sivuille tämä oli tullut... Sateenkaarilippukin hulmusi uudistuksen jälkeen edelleen kaiken yllä. Maaliskuun alussa julkaistiin myös ensimmäinen osa suositusta homosaippuasta "Elämämme miehet".

ranneliike.net kasvaa

Vuoden aikana olemassa olevaa sisältöä kehitettiin ja laajennettiin - esimerkiksi linkkisivut kasvoivat monipuoliseksi surffailun lähtöpisteeksi. Lisäksi uusia kokonaisuuksia, kuten Homoinfo, Pinkkinen kysymys, eKortit, In & Out -lista, muistipeli, Drama Queen -testi ja paljon muuta kehiteltiin lukijoiden iloksi...

Vuoden 2002 aikana sivusto monipuolistumisensa ohella myös kasvoi entistä suuremmin eroon vanhemmasta sisarestaan - #gay.fi-irkkikanavasta. Ranneliike.netille löytyi myös logo vuoden 2002 aikana. Se on tietysti tyylitelty löysä ranteen heilautus.

2003

Uusi ranneliike.net nähtiin helmikuussa 2003, kun vaaleampi ja keveämpi ulkoasu otettiin käyttöön - ja kaikki olennaisin tuotiin etusivulle, entistä selkeämmin esille ja yhden klikkauksen päähän. Sivuston tyylikäs ulkoasu ei enää "hypi silmille homomaisuudellaan", vaikka kaikkein ylinnä liehuu edelleen sateenkaarilippu. Lisää interaktiivista sisältöä rakennettiin jatkuvasti - ja totta kai kulisseissakin tehtiin viilailuja koko ajan, jotta sivuston ylläpito kävisi vaivattomammaksi.

Sivuston suurista linjoista ja tarkoituksesta on vallinnut ylläpidon joukossa varsin yksimielinen näkemys. Lyhyesti: ranneliike.net on sivusto ensisijaisesti suomalaisille homomiehille ja -pojille sekä näiden ystäville. Se ei ole pornosaitti, eikä toisaalta mikään tieteellisten tutkimusten analysointipaikkakaan. Paremminkin ranneliike.net on kevyt sivusto homon arkipäivän piristeeksi - ja paikka, jossa voi keskustella mieltä askarruttavista asioista muiden kanssa. Toki erilaisia näkemyksiä yksittäisistä asioista on matkan varrelle mahtunut.

Yhdistys - ranneliike ry

Kokonaisuutena ranneliike.net on kasvanut suureksi ja monipuoliseksi sivustoksi. Ylläpidettävää on paljon ja monilta eri aloilta. Lisäksi jo pidempään oli pohdittu, että ranneliike.net pitäisi saada jotenkin määriteltyä tahoksi - yhdeksi olemassaolevaksi asiaksi. Koska sivustolla on koko ajan ollut "tehtävä", päätettiin pohdintojen jälkeen, että perustetaan yhdistys, jonka tarkoituksena on olla ranneliike.net -sivuston taustalla.

Käytännön asioita - kuten sääntöjä ja muita yhdistyksen perustamisessa tärkeitä asioita sorvailtiin pitkin kevättä. Lukuisten kokousten ja muiden keskustelujen jälkeen 1. kesäkuuta 2003 pidettiin kokous, jossa Patentti- ja rekisterihallitukselle sorvattiin lopulliseen muotoon yhdistyksen säännöt PRH:n kertaalleen tarkistamien ja korjaamien sääntöjen pohjalta - ja samalla allekirjoitettiin yhdistyksen virallinen perustamisasiakirja. Yhdistysrekisteriin hyväksyminen tapahtui 5. kesäkuuta 2003. Tuloksena on ranneliike ry (yhdistysrekisterinumero 187.159).

2004

Tammikuun puolivälissä vanhaa ulkoasua pistettiin hieman modernimpaan muottiin. Ulkoasun piristymisen lisäksi sivujen latausnopeus parani huomattavasti ja eri asioiden jäsentely selkeytyi. Uudistuksessa ennen vasemmassa reunassa sijainnut valikko siirtyi sivun ylälaitaan. Vappuna 2004 ranneliike.net siirtyi yhdistyksen ikiomalle serverille. Samalla otettiin käyttöön nimimerkin rekisteröintimahdollisuus.

Kesällä 2004 Pride-tapahtumaa vietettiin Helsingissä. Viikkoon mahtui monenlaisia tapahtumia, ja ranneliike.net teki tilaisuuksista ja tilanteista runsaasti juttuja eri muodossa. Sateisesta ja koleasta säästä huolimatta sateenkaarikulkue ja puistojuhla keräsi kuitenkin useamman sataa ihmistä kaupungin kaduille ja juhlapaikalle. Ranneliike.net oli oman kojunsa kanssa myös paikalla.

Ranneliike.net kasvaa ja laajenee edelleen - ja yhä useampi nettailija on löytänyt sivustosta vakiokäyntikohteen. Päivittäin lähes 1 000 ihmistä käy vierailemassa sivustolla. Viikon aikana kävijöitä on noin 5 000. Yli 800 käyttäjää on rekisteröinyt oman käyttäjätunnuksensa ja yli 400 käyttäjällä on käytössään oma "profiilikortti".

lepakkolaakso.net

Paljon toivottu ja pitkään suunniteltu sisar ranneliike.netille syntyi vihdoin marraskuun puolivälissä. Lesbojen lepakkolaakso.net kasvaa hissuksiin, mutta alkuun aika tavalla ranneliike.netin jalanjäljissä.

2005

Keväällä ranneliike.net pesi perinteiseen tapaan kasvonsa. Vuoden vanha ulkoasu vaihdettiin uuteen, vaaleaan ja pirteään.

Keskiviikkona 29. kesäkuuta 2005 julkistettiin dtm AWARDS -voittajat osana dtm-pride -viikkoa. Sarjassa "paras nettifoorumi/chat" voiton vei ranneliike.net. Kesällä vierailtiin myös Tampereella, jossa järjestettiin Pride-tapahtuma.

Kesällä avattiin myös blogipalvelu, jossa ranneliike.netin rekisteröityneet käyttäjät voivat pitää omaa nettipäiväkirjaansa. Uusia bloggauksia ilmaantuu kymmeniä päivittäin.

Syksyllä ranneliike ry aloitti yhteistyön radio-ohjelma KimmoLiisan kanssa. Uusi sivusto kimmoliisa.net syntyi samalla ranneliike.netin sisareksi.

Vielä ennen vuoden loppua keskustelufoorumia uudistettiin. Valitettavasti lisääntyneen häirinnän vuoksi jouduttiin rekisteröitymättömien käyttäjien kirjoitteluun rakentamaan sähköpostilla tai kännykällä toimiva varmennus. Samalla toki kohennettiin ulkoasua ja rakennettiin uusia toimintoja.

2006

Vuosi alkoi vauhdikkaasti. Päivittäin sivustolla vierailee reilusti toistatuhatta ihmistä, rekisteröityneillä käyttäjillä on lähes tuhat "käyntikorttia" ja tahti kiihtyy. Monia ajankohtaisia aiheita on nostettu esiin ja ruodittu niin keskustelufoorumilla kuin artikkelisivuillakin.

Toukokuun 17. on kansainvälinen homofobian vastainen päivä, ja ranneliike ry järjesti ensimmäistä kertaa vuosittaiseksi suunnitellun 1705-tapahtuman. Ensimmäinen 1705 järjestettiin Ravintola dtm:ssä, Helsingissä. Paikalla oli satoja ihmisiä. Lavalla nähtiin monien puhujien lisäksi mm. Jukka Kuronen, Sofia Zida, Kaija Koo ja homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi valittu Arja Saijonmaa. 1705-tapahtuman ja kansainvälisen homofobian vastaisen päivän tarpeisiin avattiin www.1705.fi -nettisivusto. Ranneliike.netiin teemapäivä vakiintui pysyväksi osaksi.

Tänäkin kesänä ranneliike.net oli pride-tunnelmissa. Helsinki Pride ja CSD Berlin esitellään kuvin ja sanoin.

Syksyllä avattiin "sateenkaariystävällisten palveluiden opas", jonne yritykset saavat pientä korvausta vastaan ilmoituksensa vuodeksi. Oppaassa yritys vakuuttaa olevansa "homoystävällinen".

2007

Kevään 2007 kantava teema olivat eduskuntavaalit. Tällä kertaa mm. koottiin lista itsensä sateenkaarikansaan kuuluvaksi määrittelevistä eduskuntaan pyrkijöistä, jotka Homoinfon Maire myös haastatteli. Vaalisivulla oli myös vaaliteemaisia linkkejä muualle nettiin ja luettelo siinä, ketkä kansanedustajat toimivat mitenkin parisuhdelakiäänestyksessä ja hedelmöityshoitolakiäänestyksessä. Sateenkaariteemaisiin kysymyksiin puututtiin myös "Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan!" -kampanjalla, joka saikin merkittävää huomiota.

Kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 17.5. ranneliike ry järjesti jällkeen 1705-tapahtuman. Tällä kertaa homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi nimitettiin toimittaja Jone Nikula, joka kertoikin käsityksiään homofobiasta valtamediaa myöten.

Vuoden 2007 uutuus on valtakunnallinen tapahtumakalenteri, jossa ovat esillä Suomen sateenkaaritapahtumat.

2008

Ranneliike.netiin ryhdyttiin kokoamaan tietopankkia homohistorian merkkipäivistä. Mitä kaikkea seksuaalivähemmisöihin liittyvää onkaan tapahtunut historiassa juuri tällä päivämäärällä? Tämän päivän tapahtumat esitellään sivuston etusivulla.

Kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi nimitettiin ulkoministeri Alexander Stubb. Tapahtuma järjestettiin Helsingissä, Kirjasto 10:ssä.

Syksyn kunnallisvaalien alla etsittiin Suomen homoystävällistä kaupunkia. Myös "Oletko homofobikko?" -testi rakennettiin. Ensisijaisesti molemmat syntyivät homofobia.fi -sivustolle, mutta myös ranneliike.netissä nämä ovat olleet esillä.

2009

Kevään aikana ranneliike.netiin valmistui uusi artikkelinhallintajärjestelmä, jonka myötä uutisten ja muiden artikkeleiden kirjoittaminen ja muokkaaminen käy helpommin.

Kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 17.5. homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi nimitettiin piispa Wille Riekkinen. 1705-tapahtuma järjestettiin Helsingissä, Kirjasto 10:ssä.

Myös eurovaalit olivat esillä.

Kesäkuussa Ranneliike.netin taustalla oleva yhdistys muutti nimensä Sateenkaariyhteisöt ry:ksi.

Kesällä ranneliike.net oli mukana tekemässä Helsinki Pride -tapahtumasta entistä näyttävämpää omalla sateenkaaren väreihin puetulla kuorma-autollaan.

2010-

Ja matka jatkuu...

   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy