ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukanaHuoneistoremontit, kylpyhuone- ja saunaremontit, laatoitustyöt. Ammattitaitoinen henkilökuntamme suorittaa kaikki kodin pienet ja isot remontit etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti. Kauttamme myös lvis-palvelut! Tilaa ilmainen arviointi!
yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Homohistorian merkkipäiviä kuluvalla viikolla

Mitä homohistoriaan vaikuttanutta tapahtui näinä päivinä? Mitkä ja ketkä ovat muistamisen arvoisia tapahtumia ja henkilöitä? Sivun alaosasta pääset tutustumaan haluamaasi päivään.

27. maaliskuuta

 • 1943: Sodan keskellä vastarintaryhmä sytytti Amsterdamissa tuleen henkikirjoittajan viraston. Tarkoituksena oli tuhota väestörekisteritiedot. Tällä tavoin natsit eivät osaisi etsiä juutalaisia. Yhtenä ryhmästä oli Willem Arondeus, joka oli hollantilaisen tv-dokumentin (1990) mukaan homo. Arondeus teloitettiin heinäkuun alussa 1943.


28. maaliskuuta

 • 1969: San Franciscossa perustetun yksilöoikeuksia puolustavan yhteisön puheenjohtaja Leo Laurence rakastajineen esitellään underground-sanomalehti Berkley Barbissa. Laurence kuuluttaa "vuoden 1969 homoseksuaalista vallankumousta" ja innostaa homomiehiä ja lesboja liittymään Mustiin Panttereihin ja muihin vasemman laidan ryhmiin - ja tulemaan joukolla ulos kaapista.
 • 1971: Turun Seudun Seta perustettiin Puutarhakadun Saukko-baarin kabinetissa. Aluksi käytettiin nimeä "Päivänkakkarat". Ensimmäiset omat tanssit olivat 1974 Rautatieläisten talolla. Ensimmäinen kerhotila saatiin 1980 Portsasta Puutarhakadulta. 1983 yhdistys rekisteröitiin Turun seudun Psykeksi, ja vuonna 1988 nimi muuttui Turun seudun Setaksi.
 • 1986: Lady Gaga syntyi New Yorkissa. Hän on käyttänyt saamaansa julkisuutta mm. tasa-arvon edistämisestä puhumiseen. Lady Gaga on sanonut olevansa biseksuaali.
 • 1996: Beautiful Thing (Ensirakkaus) -elokuva esitetään Lontoon Lesbo- ja homoelokuvien filmifestivaalilla. Saman nimiseen Jonathan Harveyn kirjoittamaan näytelmään pohjautuva elokuva kertoo kahden työläistaustaisen kaakkoislontoolaisen teinipojan rakkaustarinan.


29. maaliskuuta

 • 1901: Runoilija Uuno Kailas syntyi Hartolassa. Hän eli lapsuutensa Heinolassa. Hän osallistui Aunuksen retkeen 1919, jossa hänen ystävänsä Bruno Schildt sai surmansa. Kailaan ystäväpiirin kuului monia tulenkantajia. Mahdollisesti hänen homoseksuaalisuuteensa liittyvät ristiriitaiset tunteet johtivat hänet skitsofreniaan. Hänellä todettiin myös keuhkotuberkuloosi. Hän kuoli Nizzassa 22.3.1933.
 • 1973: Pidettiin Saksan Liittotasavallan ensimmäinen homomielenosoitus Münsterissä.


30. maaliskuuta

 • 1893: Professori ja teatterineuvos Eino Salmelainen syntyi Ikaalisissa. Hän toimi pitkään Tampereen työväen teatterin johtajana. Monet huhut kiersivät nuorempana hänen homoseksuaalisuudestaan, mutta hän vakiinnutti asemansa niin, että homoseksuaalisuudella ei enää ollut merkitystä ja harva tuli asiaa edes miettineeksi. Salmelainen kuoli 16.4.1975 Tampereella.
 • 1955: Tanskassa alkoi oikeudessa suuri pornojuttu. Satoja ihmisiä tuomittiin vankilaan keskimäärin puoleksi vuodeksi. Axel Lundahl Madsen sai vuoden ja Eigil Eskildsen (myöhemmin Axgil) 18 kuukautta. Useat kymmenet ihmiset tekivät itsemurhan koska eivät halunneet poliisikuulusteluihin. Taustalla oli kiihotus, jossa lähtökohtana oli ns. "viettelyteoria". Seurauksena oli, että vuonna 1961 säädettiin maksullinen homoseksi kielletyksi. Kielto poistui vuonna 1965.
 • 2005: Sillä silmällä -ohjelman suomalaisversion ensimmäinen jakso nähtiin Nelosella. Suomen Fab5 - Gekko (erikoisosaamisena ulkonäköasiat), Tommy Kilponen (muoti ja tyyli), Pekka Nikumatti (ruoka ja viini), Mikko Vesanen (sisustus) ja Mikael Hytönen (kulttuuri) - riensivät auttamaan joka jaksossa yhtä heteromiestä stailaamalla hänet ja pistämällä muutenkin tämän elämän uusiksi. USA:ssa alkuperäistä Queer Eye for the Straight Guy -ohjelmaa on tehty vuodesta 2003 lähtien.


31. maaliskuuta

 • 1935: Amerikkalainen näyttelijä Richard Chamberlain syntyi Los Angelesissa. Hänet tunnettiin mm. Tohtori Kildare -tv-sarjasta. Hän poseerasi monissa miesten poseerauslehdissä 1960-luvulla. Homoutensa hän paljasti vasta 1990-luvun alussa, kun hänen ystävänsä John Allison oli kuollut aidsiin 1985.
 • 1994: Tom of Finland -näyttely avautui kolmeksi kuukaudeksi Berliinin homomuseossa. Jo vuonna 1973 Tom of Finlandilla oli ollut ensimmäinen julkinen näyttely Hampurissa Revolt Shopin takahuoneessa. Näyttelyssä oli The Loggers -kirjan alkuperäispiirroksia.
 • 2009: Kansainvälistä transsukupuolisten näkyvyyden päivää vietettiin ensimmäistä kertaa. Rachel Crandallin ideoima merkkipäivä on vuosittainen, ja sen tarkoituksena lisätä tietoa ja tietoisuutta sukupuolivähemmistöstä. Marraskuun 20. on puolestaan viharikoksen uhreina murhattujen transsukupuolisten muistopäivä.


1. huhtikuuta

 • Aprillipäivä
 • 1807 Fredrik Cygnaeus syntyi Hämeenlinnassa. Hän oli kansallisen herätyksen keskeisiä hahmoja. Hän piti koskettavan puheen toukokuussa 1848 Flooran päivän juhlassa Toukolassa Helsingissä. Siellä esitettiin ensi kertaa Maamme-laulu. Hän keräsi huomattavan taidekokoelman, joka yhä on esillä Kaivopuistossa. Hän kuoli 7.2.1881.
 • 1977: Berliinin maineikas "Anderes Ufer"-kahvila avasi ovensa. Kävijäkunnassa oli kuuluisuuksia, kuten Nina Hagen, Marianne Rosenberg, Rio Reiser ja Michel Foucault. Ja tietenkin David Bowie.
 • 1982: Tom´s Bar avasi ovensa Berliinissä. Baarin nimi tulee Tom of Finlandista.
 • 1994: Vanhan Kellari heitti homoasiakkaat ulos ja aloitti uudella konseptilla. Ravintolapäällikkö Mika Elo vakuutti, että ei homous ole porttikiellon syy. Mutta kun ihmiset yrittivät sisälle, paljastui: Ei sisään, heterot eivät tule ravintolan homoleiman vuoksi. Kellarista tuli tanssiravintola. Myös tanssilattialta karkotettiin samaa sukupuolta olevia pareja. Ennen "ystävälliset" portsarit estivät "liikeideaan sopimattomien" sisäänpääsyn. Ravintolatilan omisti HYY ja HOK oli siellä vuokralaisena. Kesällä Ale-pub poisti tanssivan homoparin. HOKin ravintolatoimen johtaja myönsi syksyllä, että oli ohje poistaa homoasiakkaat ravintolasta.
 • 2001: Hollanti avasi avioliiton myös homo- ja lesbopareille.


2. huhtikuuta

 • 1805: Tanskalainen kirjailija Hans Christian Andersen syntyi Odensessa. Kuuluisia ovat monet hänen saduistaan, kuten Keisarin uudet vaatteet ja Ruma ankanpoikanen. Hänellä oli läheisenä ystävänä Edward Collins, teatterijohtajan poika ja myös balettitanssija Harald Scharff. Andersen kuoli 4.8.1875 Kööpenhaminassa.
 • 1974: Robert Opel (valokuvaaja) viuhahtaa Oscar-juhlissa.
 • 1977: Newfoundlandissa 9 naista sai potkut Canadian Armed Forcesista, kun paljastui heidän lesboutensa.
 • 2001: "Nahkarunoilija" John Eric Larsen kuoli. Häneltä on mm. "Songs to My Master".


» vihjaa merkkipäivästä palautesivun kautta

tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu     tämä viikko
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy