ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Homohistorian merkkipäiviä kuluvalla viikolla

Mitä homohistoriaan vaikuttanutta tapahtui näinä päivinä? Mitkä ja ketkä ovat muistamisen arvoisia tapahtumia ja henkilöitä? Sivun alaosasta pääset tutustumaan haluamaasi päivään.

20. marraskuuta

 • 1858: Ruotsalainen kirjailija Selma Lagerlöf syntyi. Vuonna 1909 hän sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Hänellä sanotaan olleen kaksi naisystävää: Sofie Elkam ja Valborg Olander. Selma ja Sofie kirjoittelivat toisilleen kirjeitä ja matkustelivat yhdessä. SVT teki aiheesta ohjelman: expressen: Lesbiskt sex med Selma. Selma Lagerlöf kuoli 16.3.1940.
 • 1862: Edward Westermarck syntyi Helsingissä. Hän on yksi kansainvälisesti ja kansallisesti tunnetuimpia tiedemiehiä. Hän tutki muun ohessa homoseksuaalisia käytäntöjä ja tapoja eri kulttuureissa. Hän eli pitkään Marokossa ja hänellä oli apuna paikallinen nuori mies, Sheeref. Westermarck kuoli 3.9.1939.
 • 1999: Viharikoksen uhreina murhattujen transsukupuolisten muistopäivää vietettiin ensimmäistä kertaa, jolloin muistettiin Massachusettsin Allstonissa murhattua Rita Hesteriä. Vuosittain vietettävän päivän ideoi Gwendolyn Ann Smith.


21. marraskuuta

 • 1976: Valentin Vaala kuoli. Valentin Vaala ja Teuvo Tulio työskentelivät nuoruudessaan yhdessä. Heiltä on vuodelta 1931 elokuva "Laveaa Tietä", jossa on homotematiikkaa. Vaala on ohjannut yli 20 kotimaista elokuvaa. Hän kuoli syntyi Pietarissa 11.10.1909.
 • 1999: Englantilainen "exentrikko" ja kirjailija Quentin Crisp (alkuperäiseltä nimeltään Denis Charles Pratt) kuoli Manchesterissa, Englannissa. Hän syntyi Suttonissa 25.12.1908.


22. marraskuuta

 • 1896: Ranskalainen kirjailija André Gide syntyi Pariisissa. Vaikka hän oli naimissa, hänellä oli monia homorakkaussuhteita. Hän kuoli 19.2.1951.
 • 1913: 1913 Englantilainen säveltäjä Benjamin Britten syntyi Suffolkissa. Suurelle yleisölle hänen homoutensa tuli tietoon 1990-luvulla palkitusta tv-dokumentista, jossa hän kertoi mm. elmänkumppanistaan tenori Peter Pearsista. Hän kuoli 4.12.1976 sydänleikkaukseen.
 • 1944: Valokuvaaja Robert Mapplethorpe syntyi. Hänet tunnettiin mustavalkoisista taidekuvista, joissa aiheina olivat usein kukat ja alastomat miehet. Muotokuvissa nähtiin hänen tuntemiaan ihmisiä - monia kuuluisuuksia, kuten esimerkiksi Andy Warhol, Deborah Harry, Richard Gere ja Patti Smith. Hänen kuvissaan oli myös sadomasokistisia aiheita. Mapplethorpe on kertonut ihailleensa Tom of Finlandin töitä ja pyrki järjestämään hänelle galleriatiloja kaupungista. Mapplethorpen töiden sisältö herätti paheksuntaa monissa uskonnollisissa ja konservatiivisissä tahoissa. Hän kuoli aidsiin vuonna 1989.
 • 1993: Dolly Parton kielsi hänen lesbisyydestään liikkuneet huhut. Myöhemmin Parton on ottanut kantaa syrjintää vastaan.


23. marraskuuta

 • 1991: Freddie Mercury ilmoitti suurelle yleisölle sairastavansa aidsia. Hän menehtyi Lontoossa seuraavana päivänä. Freddie tunnetaan englantilaisen Queen-rockyhtyeen solistina. Mercury (oikealta nimeltään Farrokh Bomi Bulsara) syntyi Sansibarilla 5.9.1946.
 • 1992: Australiassa homous ja lesbous ei tarkoita enää porttikieltoa asevoimiin. Pääministeri Paul Keating kumosi rajoitukset.


24. marraskuuta

 • 1991: Freddie Mercury kuoli Lontoossa aidsiin. Hän oli edellisenä päivänä ilmoittanut suurelle yleisölle sairastavansa aidsia. Hänet tunnetaan englantilaisen Queen-rockyhtyeen solistina. Mercury (oikealta nimeltään Farrokh Bomi Bulsara) syntyi Sansibarilla 5.9.1946.


25. marraskuuta

 • 1987: "Tamperelainen"-lehti julkaisi uutisen: "Pyynikkivalssi poikapareille. Homot riesana uimahallissa." Siitä alkoi lehtien palstoilla runsas kirjoittelu Pyynikin uimahallsita. Kirjoittelusta valitettiin Julkisen Sanan Neuvostolle. Neuvosto päätti, että lehdissä ei määritelty tarkasti, mistä ihmisjoukosta on kysymys. Tamperelainen ei rikkonut hyvää lehtimiestapaa.


26. marraskuuta» vihjaa merkkipäivästä palautesivun kautta

tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu     tämä viikko
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy