ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Homohistorian merkkipäiviä kuluvalla viikolla

Mitä homohistoriaan vaikuttanutta tapahtui näinä päivinä? Mitkä ja ketkä ovat muistamisen arvoisia tapahtumia ja henkilöitä? Sivun alaosasta pääset tutustumaan haluamaasi päivään.

22. tammikuuta23. tammikuuta

  • 1898: Venäläinen elokuvaohjaaja Sergej Eisenstein syntyi Riiassa. Hänen filmeissään ei koskaan näkynyt merkkejä homoseksuaalisuudesta, mutta kun hän esim. v. 1929 oli matkalla Meksikoon, hän pistäytyi myös Berliinin homoyöelämässä, mm. Eldoradossa, ja hän kävi tapaamassa Magnus Hirschfeldiä. Myöhemmin hän torjui homoseksuaalisuuden, mutta sitä pohdittiin paljon 1980-luvulla. Eisenstein kuoli 11.2.1948 Moskovassa.


24. tammikuuta

  • 76: Rooman keisari Hadrianus syntyi. Vuonna 123 hän tutustui matkoillaan n. 15-vuotiaaseen nuorukaiseen, Antinoukseen. Keisari ihaili tämän kauneutta. Antinous hukkui vuonna 130. Keisari perusti Egyptiin Antinopolis-kaupungin ja valmistutti Antinouksen kuvapatsaita, joita lähetettiin ympäri valtakuntaa. Keisari kuoli 10.7.138.
  • 1712: Fredrik II Suuri (Friedrich II) syntyi Berliinissä. Hän kuului Hohenzollern -sukuun ja oli Preussin kuninkaana 1740 - 1786. Hänen homosesuaalisuutensa oli hovissa julkinen salaisuus. Voltaire kävi usein hovissa vieraana ja kertoi sen ajan homoseksuaalisista rituaaleista. Hän kuoli 17.8.1786 maaseutulinnassaan Sanssoucissa Potsdamissa.
  • 1983: Amerikkalainen elokuvaohjaaja George Dewey Cukor kuoli Los Angelesissa. Hän ei koskaan salaillut homoseksuaalisuuttaan. Hän syntyi New Yorkissa 7.7.1899.


25. tammikuuta26. tammikuuta

  • 1958: Amerikkalianen tv-tähti Ellen DeGeneres syntyi . Hän on ollut juontajana mm. Oscar-gaalassa.
  • 2006: Tšekin parlamentti hyväksyi ensimmäisenä itäisen Keski-Euroopan entisistä sosialistimaista samaa sukupuolta olevien välisten parisuhteiden rekisteröimisen. Presidentti Vaclav Klaus kuitenkin käytti veto-oikeuttaan ja kieltäytyi hyväksymästä lakia. Parlamentti jyräsi presidentin veton riittävällä ääntenenemmistöllä maaliskuussa. Runsas 80 prosenttia Tšekin asukkaista kertoi puoltavansa uutta lakia. Laki astui voimaan 1.7.2006.


27. tammikuuta

  • 2002: Vainojen uhrien muistopäivänä vuosittain muistetaan natsivallan uhreiksi joutuneita juutalaisia, homoja, romaneja ja muita ihmisryhmiä. Holokaustin lisäksi muistopäivä huomioi muutki eri ihmisryhmiin kohdistuneet vainot. YK julisti päivän kansainväliseksi muistopäiväksi vuonna 2005.
  • 2006: Brokeback Mountain -elokuvan Suomen ensi-ilta. Briteissä ensi-ilta oli 30.11.2005. Ang Leen ohjaama elokuva on palkittu mm. neljällä Golden Globella, Kultaisella leijonalla, neljällä Baftalla ja kolmella Oscarilla. Elokuva kertoo kahdesta nuorukaisesta, jotka pääsevät kesäksi 1963 kesätöihin lammasfarmille, rakastuvat ja joutuvat tahoillaan naimisiin, mutta tapaavat toisiaan vuosittain nuoruuden maisemissa.


28. tammikuuta» vihjaa merkkipäivästä palautesivun kautta

tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu     tämä viikko
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy