ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Gravity Club – MERE PST.20, Linnahall - Tallin

---


Tallinnan uusin (ja ensimmäinen) GLBT-tyylin klubi avattiin toukokuussa 2004 ja on auki kolmena päivänä viikossa - keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina. Klubin kotisivuilla kerrotaan hieman ristiriitaisesti, että paikka ei 'hyljeksi'syrji ketään rotuun, ihonväriin, sukupuoleen tai mieltymyksiin vedoten ja samalla klubi kertoo avoimesti harjoittavansa "Face Control" - naamatauluun perustuvaa asiakasvalintaa.

Satunnaista turistia Tallinnan GAY-elämä tuskin suuremmin tulee eteen, sillä Tallinnassa tunnutaan harjoittavan vieläkin varsin vahvaa piilottamis -kulttuuria. Kaikki homo-ystävälliset ravintolat, baarit ja kahvilat ovat sijoittuneet takapihoille, pienille kujille ja kuten Gravityn tapauksessa, megalomaanisen betonihirvityksen -Linnahallin 'taka-ovelle'.

Ranneliikkeen iskukaksikko päätti testata, millainen on tämä klubittajien uusin kohde.

Gravityn WWW-sivut ovat esimerkki informatiivisesta ja suhteellisen toimivista sellaisista. Osoite, lippuhinnat ja aukiolo selviävät helposti, mobiiliyhteydelläkin. Toista onkin sitten paikan löytyminen. Jos ei tunne Tallinnaa entuudestaan hämääntyy todella vahvasti, kun suuntaa turistikartta kourassa kohti satamaa ja siinä kohtaa, missä kartassa on punainen piste kertomassa klubin sijainnista makaa jokin, joka muistuttaa pyramidin perustuksia ja sään runtelemaa kerrostalon rappu-osaa.


Tallinna Linnahallin portaat
Kuva: Sami Mollgren
Maisemaa värittää todella iso, betonista valmistettu ja arkkitehtuurisesti jostain ulkoavaruudesta oleva betonirakennus, iso kompleksi joka kätkee sisäänsä valtavan ison jää/messuhallin katsomoineen -palveluineen. Ulkoa tämä mammutti on päästetty rapistumaan aika pahasti ja näyttää siis todellakin rapistuneelta köntiltä betonia, josta kohoavat rappuset.

Eräällä englanninkielisellä sivustolla paikkaa kuvaillaan seuraavasti:

"- Linnahall was designed by an Estonian architect Raine Karp. One has to wonder what went through his mind, while designing this monster. The place might look a bit more inviting, if some other material along with concrete would have been used. But now it's just a huge concrete pyramid and nothing else. It's nearly empty now, with a ice hockey hall inside. Although while we were walking here, the place looked very deserted and certainly no tourists around. Just local youth...."

---

Pyörimme rakennuksen nurkissa ja etsimme edes jotain vihjettä sisäänkäynnistä. Lopulta soitto kaverille vahvisti epäilymme, olemme ihan oikeassa paikassa, mutta mistä helkkarista pääsemme sisään!

Tilannetta ei helpottanut hautovan kuuman päivän ja illan ukkosmyräkän jälkeinen paksu hernerokkasumu, joka oli kietonut koko kaupungin ja sen meren edustan syleilyynsä. Vain sumukellojen ääni mereltä puuttui ja olisimme olleet kuin suoraan Hitchcock:n elokuvasta. Rohkaisimme mielemme ja lähdimme kapuamaan rakennuksen ... yli!.

Tässä siis vinkki niille kaikille, jotka mielitte vierailemaan Gravityssä. Jos vain kunto kestää ja ei ole kiiru, kannattaa kavuta rakennuksen rappuset ihan ylös asti, meren puolelta pääsee myös alas - käytännössä aivan klubin sisäänkäynnin eteen. Jos taas tulet Tallinnaan Linda-Linen laivoilla tai Copterlinen lennolla oletkin käytännössä valmiiksi Gravityn ovella, helikopterin laskeutumistasanne on 50 metrin päässä laiturimaisella tasanteella aivan klubin oven edessä. Kaupungista päin katsottuna rakennuksen vasemmalta puolelta kulkee tie sen taakse, StatOilin huoltoaseman vierestä.

Klubin etuosa on selvästi lasitettu, mutta lasit on teipattu umpeen mustalla peitepinnalla. Ovella ei lue mitään, joka viittaisi paikan olemassaoloon, kaksi A4 koon paperia kertovat, että "NO PHOTOS" ja "INVITE ONLY". Hieman sisäänkäynnin oikealla puolella on seinässä klubin mainos, mutta siinäkään ei ole nuolta osoittamassa, missä suunnassa ovi sijaitsee. Sisällä on selvästi elämää ja jos ovelle uskaltaa mennä kurkkimaan tuleekin ovimies pian ulos. Klubin nimen maininta kysyvään sävyyn lienee paras ja helpoin tapa päästä sisälle sillä näin osoitat, että tiedät minne olet tulossa ja pääsetkin - mikäli naamataulusi miellyttää pokea :-)

Isossa eteiskaapissa on lippukassa jossa täysin kielitaidoton mies karttaa maksua, suomella tuntuu pärjäävän paremmin kuin englannilla ja reippaaseen ääneen sanottu "kaksi lippua, kiitos" auttaa pääsemään seuraavaan vaiheeseen sisäänpääsyssä - turvatarkastukseen :-)

Nyt toinen poke tarkistaa takkisi/laukkusi ja katselee sinua muutenkin hieman tarkemmin, jos naama edelleen miellyttää pääset narikkaan, jonne on ehdoton pakko jättää kaikki ylimääräinen. Sisään on turha yrittää minkään trendikkään olkalaukun tai kalupussukan kanssa.

Nyt ovat muodollisuudet ohi!

Itse klubi sijaitsee rakennelman toisessa kerroksessa, tai jossain toisen kerroksen tapaisessa. Alhaalta eteisestä johtaa kaksi kapeaa rappusta ylös, jotka pulpahtavat esiin suoraan tanssilattialle, DJ-kopin molemmilta puolilta. Sisäpuolen avara sisustus ihan ok ollakseen hieman 'tuhero' ja pääasiallisin sisustuselementti lienevät ilmapallot. Pieni baaritiski on sijoitettu sisääntulosta katsoen tilan oikeaan kulmaan. Hauskoja yksityiskohtia on budjettitasolla toteutetut sisustusideat, vanhat dia-projektorit toimivat edullisina valonheittiminä tehden tilan seinille samalla hauskoja kuvioita ja autotalleista tutulla (lämpö)puhaltimella saadaan savukoneen savu ohjattua sumumaisena pilvenä kohti tanssilattiaa - kylmää puhaltaen, luonnollisesti. Ns mustavalon avulla koko paikka saa jännän hohteen ja kaikki valkoiset/neonvärit loistavat vekkulilla ja tutulla tavalla. Molemmin puolin DJ-tasannetta on heiluriovet seuraavaan osaan klubia. Ovien takaa löytyy seurustelulle ja keskustelulle hieman hiljaisempi paikka, josta löytyy myös mukavasti istumatilaa. Onpa pakolliset privaattitilatkin huomattu rakentaa heille, joiden on aivan pakko päästä harjoittamaan aktiivimpaa intiimisuhdetta klubin tiloissa. Tämä siis säästää WC:t niille tarkoitettua toiminnetta varten :-)

Olimme paikalla kotimaiseen tyyliin "ajoissa", klubi aukesi tosin vasta kello 23 ja olikin tyystin tyhjä, jos yhtä aktiivisen oloista teinipariskuntaa ei lasketa mukaan jotka päättivät näyttää, mitä teinipojat keskenään tekevät :-) Hiljalleen kertyi lisää väkeä - musiikki vaihteli hittilistojen välillä ja oli mukavan viihdyttävää.

Poistuimme aika pian puolen yön jälkeen, sillä alun hankaluudet paikkaa etsiessä ja olo, että olemme tulleet laittomaan salakapakkaan ja sielläkin olemme hieman epätoivottuja ja syynättyjä johti tunnelman latistumiseen - edessä oli vielä kävely öisen Tallinnan läpi hotellille. Heikkohermoisina tapauksina päätimme olla riskeeraamatta sen suuremmin mitään ja poistuimmekin Gravitystä tutkaillen ympäristöä äärettömän valppaasti ja harkiten :-) Heti ovella venäläisittäin puhunut poika tuli tivaamaan jollain neljän eri kielen yhdistelmällä mielipidettämme paikasta, "hyva se da? Oli hyva, yes?" - totesimme vain "great great" ja hipsimme vauhdilla pois - saimme perään huudot jotka selkeästi viittasivat meihin 'sellaisina' poikina. Kuulin vielä miten tämä poika selitti kavereilleen kuinka tyhmiä olimme ja emme osanneet edes vastata hänelle mitään - kiitos äitini venäjänopiskelun, kuullun ymmärtäminen on jollain yksinkertaisella tasolla. Matkalla takaisin hotelliin tuli vastaan myös kaksi tyttöä, joiden pukeutuminen ja käytös viittasi vahvasti maksulliseen aktiin, yrittivät ilmeisesti myydä meille sulojaan, mutta lisäsimme vauhtia ja oikaisimme tyttöjen ohi, jäivät hekin huutelemaan perään ...

---

Satunnaiselle klubittajalle paikka oli ihan kiva kokemus. Ja jos vielä hermot ja mieli kestää salamyhkäisyyden, joka paikkaa verhoaa, niin suosittelemme kokeilemaan. Reissun jälkeen oma turvallinen mama tuntuu kovin kotoisalta ja kivalta :-)


   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy