• Rainer

Juhlimista juomisen takia

Varmaan jokainen on jo toivotellut hyviä uusia vuosia mutta otan myös itselleni oikeuden tehdä sitä samaa. Toivottavasti alkanut vuosi on teille kaikille vähintään yhtä hyvä kuin edellinen vaikka lama voi tuntua aika monen kukkarossa ja laskea elämän laatua.

Mua itseäni ei hirveästi uuden vuoden juhliminen ole koskaan kiinnostanut. Osittain myös siitä syystä että meillä se jotenkin tuntuu keskittyvän maksimaalisen humalatilan etsimiseen. Kaikki kadut ja rappukäytävät ovat täynnä kaatokännissä olevia nuoria ja aikuisia. Yllättävän monelle juhlapäivät ovat ainoastaan ryyppäämistä varten.Siinä sitten tapahtuu kaikenlaista. Vakavia tapaturmia, paleltumia pakkasessa, tappeluita, ihmissuhteiden päättymisiä jne. Läheltä on tullut nähtyä niin monen nuoren elämän menneen hukkaan ihan turhaan.

Mä toivoisinkin valtiolta selkeää kannanottoa asiaan. Mun mielestä on ihan faktana näyttää että suomalaiset juovat yhä enemmän. Ehkä nyt laman tullessa se kehitys hidastuu mutta tuntuu kuin varsinkin nuoret aikuiset miehet (keski-ikäisistä puhumattakaan) juovat kuin sieni. Monen mielestä normaalikäyttö on sitä että juo joka päivä pari kolme tölkkiä kaljaa. Huolestuneita ollaan vasta siinä vaiheessa kun useamman kerran viikossa sammutaan jonkun tuttavan tai kaverin kotiin. Yllättävän moni on huomaamattaan riippuvainen alkoholista.

Selvä hinnankohotus on mielestäni paikallaan. Jos esim. kaupassa oluttölkin keskihinta pyörisi jossain kolmen ja puolen tai ehkä jopa neljän euron tietämillä niin moni jättäisi ostamatta sen kolmannen tai neljännen kaljan. Jos halpa viinipullo maksaisi vaikkapa 10 euroa niin aika monen ruokapöydässä voisi olla tuoremehua tai lähdevettä viinin sijaan. Alkoholistien tilanteeseen tuolla ei ole vaikutusta sillä he ostavat viinaa joka tapauksessa. Tavallisten suomalaisten terveys paranisi tuntuvasti jos hinnat nousisivat. Myöskin Happy Hour- hinnoittelu baareissa tulisi mielestäni kieltää. Alkoholin myyntiä ei pidä edistää tarjouksilla.

Mä olen myös miettinyt uuden vuoden lupauksia. Yritän pitää parempaa huolta fyysisestä kunnostani. Voisin ryhtyä vaikka lenkkeilemään tai vastaavasti käymään säännöllisemmin uimassa. Meidän pääosin istumatyötä tekevien kunto kun tahtoo rapistua yllättävän nopeasti. Ja siitä taas seuraa kansantaloudelle rasituksia. Sairauksia, masennusta ja alakuloa. Yllättävän monella asialla on suora syy- ja seuraussuhde. Myöskin yritän panostaa terveellisempään ruokaan. Enemmän kasviksia ja vähemmän eläinrasvoja. Mielestäni myös kaupan eineksistä voitaisiin vähentää huomattavasti lisää suolaa ja rasvaa. Suomalaiset ovat tottuneet neutraaliin ja vähän maustettuun ruokaan joten miksi ruokaan keinotekoisesti lisätään liikaa suolaa ja valitaan liian rasvaisia aineksia. Pidetään huolta kunnostamme alkavan vuoden aikana!

3 kommenttia

Nermal

4.1.2009 18:00

Mun on jotenkin vaikea uskoa, että hinnankorotuksilla olisi mitään vaikutusta tavallisen suomalaisen keskiluokkaisen alkoholinkäyttöön, koska keskiluokan elintaso on tänä päivänä korkea ja löysää rahaa riittää. Viinipullon hinnan pitäisi olla useita kymppejä ennenkuin se hillitsisi alkoholinkäyttöä, jos sittenkään. Alkoholisteista suurin osa lienee juuri näitä keskiluokkaisia ja hyvätuloisia työssäkävijöitä.

Rappioalkoholistit puolestaan ostavat viinaa rahalla, joka heillä on, koska he eivät osta ruokaa eivätkä vaatteita. Hinnankorotukset luultavasti aiheuttaisivat yhä enemmän siirtymistä "pimeiden" juomien ostoon ja yhä pahempaa velkaantumista trokareille, mikä näkyisi luultavasti ainakin lisääntyvinä pahoinpitelyinä ja muina velkomistoimenpiteinä.

Itse olen sitä mieltä, että alkoholinkäyttöä hillittäisiin kaikkein parhaiten muuttamalla yhteiskunnan arvoja pehmeämmiksi, jotta pahoinvointi vähenisi. Tehokkuusajattelun, voittojen ja säästöjen maksimoinnin asemesta pitäisi hyväksyä tilanne, jossa taloudenpito ei ole äärimmilleen rationalisoitua, mutta ihmiset voivat paremmin.

Rainer

4.1.2009 18:23

Loppuosa kommentistasi sisälsi hyviä ajatuksia ja olen kolmannesta kappaleesta aivan samaa mieltä.

Mä kyllä uskon että nuorison ja nuorten aikuisten valintoihin alkoholin hinta kyllä vaikuttaa. Esim. opiskelijan tai työelämää aloittelevan tulotaso ei ole vielä sellainen etteikö viikonlopun juomakassin kallistuminen tuntuisi jo kunnolla. Ja kun nuoret aikuiset miehet juovat aivan kohtuuttoman paljon, mielestäni hintapolitiikalla voidaan saada paljonkin aikaan. Ne nuorena opitut elämäntavat kun säilyy koko elämän ajan. Jos alkaa parikymppisenä säännöllisen kännäyksen niin yleensä se homma säilyy sitten myöhemminkin. Oon nähny aika läheltä.

Nermal

4.1.2009 20:02

Hmm.. on tuossa kyllä perää, että hintapolitiikalla voidaan ehkä vaikuttaa juomista aloittelevaan porukkaan, eli nuoriin. Vanhempien henkilöiden alkoholinkäyttöön on kyllä hankalampi puuttua :-/